Presidentti Niinistö kommentoi hyväksikäyttötapauksia – yritti virittää aiheesta keskustelua jo vuonna 2016: "Se jäi vähän yksipuoliseksi se keskustelu"

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat tänään aloittaneet kaksipäiväisen valtiovierailun Kiinaan. Presidentti kommentoi Oulun ja Helsingin raiskaus- ja hyväksikäyttö tapauksia Kiinan matkalta. 

Niinistö piti matkallaan tiedotustilaisuuden, jossa hän vastasi myös muutamiin kotimaata koskeviin kysymyksiin. Tiedotustilaisuudessa nousi esiin myös viime viikkoina Suomessa paljastuneet hyväksikäyttötapaukset Oulussa ja Helsingissä.

Kansainväliset sopimukset päivitykseen

Niinistö toivoo keskustelua Suomea maahanmuuttoasioissa sitovista kansainvälisistä sopimuksista. Sopimusten tuoma raamisto ei presidentin mukaan välttämättä sovellu hyvin nykyiseen tilanteeseen.

–  Tarkoitan kansainvälisten sopimusten sääntelyä ja sitä tulkintaa, joka vuosikymmenten mittaan on muodostunut niistä. Niiden vuosikymmenien aikana ei kuitenkaan ole nähty vastaavia ilmiöitä kuin nyt, Niinistö sanoi Pekingissä maanantaina.

Yritti keskustella aiheesta jo vuonna 2016

Niinistöltä kysyttiin toimittajatapaamisessa kommentteja lapsiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä Oulussa ja Helsingissä.

Niinistö totesi yrittäneensä virittää aiheesta keskustelua puheessaan eduskunnalle helmikuussa 2016. Siinä hän kehotti tunnustamaan, että emme kykene täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita.

– Joudumme pohtimaan, suojellaanko eurooppalaisia arvoja ja ihmisiä ja todella hädässä olevia, vai suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä, hän sanoi puheessa.

Niinistö kertoi toivoneensa tuolloin keskustelua siitä, paljonko sopimuksissa on liikkumatilaa.

–  Mutta se jäi vähän yksipuoliseksi se keskustelu.

Valtiopäiväpuhe, johon Niinistö viittasi, herätti tuoreeltaan kummastusta. Presidentti selvensi myöhemmin muun muassa sitä, ettei hän tarkoittanut sitä, että Suomen pitäisi rikkoa sopimuksia.

Lue myös:

    Uusimmat