Mainos

Presidentti myönsi konkarietsijä-Savukoskelle kunniamerkin: "En minä ole tällaiseen tottunut"

Yli sata kadonnutta löytänyt Reino Savukoski on saanut vapaaehtoistyöstään korkea-arvostetun palkinnon, sillä Tasavallan presidentti on myöntää miehelle itsenäisyyspäivänä Valkoisen ruusun ensimmäisen luokan mitalin kultaristein.

Kadonneiden läheiset ovat kiitelleet miestä vuolaasti etsintätyöstä, mutta korkea-arvoiset tunnustukset eivät ole hänelle tuttuja.

– En ole sillä tavalla näihin tunnustuksiin tottunut. Venäjällä sain kerran kadonneen etsinnästä kultaisen ansiomerkin. Suomessa olen saanut vain kolme liikennesakkoa ja ajattelin sen riittävän. Mutta kun tällaisen mitalin päättivät antaa, otan sen tietysti vastaan. Onhan se tällaiselle työlle jonkinlainen tunnustus, Savukoski sanoo vaatimattomasti.

Poliisi vei kunnian

Kunniamitalin tuomaa iloa kaihertaa hieman taannoinen kadonneen kalastajamiehen etsintätapaus, jolloin poliisi tiedotti löytäneensä Höytiäinen -järveltä vainajan, vaikka Savukoski kertoo havainneen sen jo aiemmin.

– Koira sai vainun, että kadonnut olisi vedessä veneen alla ja vaadin sukelluksia. Poliisi ei kuitenkaan antanut lupaa, vaikka minulla oli kolme sukeltajaa valmiina.

– Myöhemmin samaisesta paikasta löydettiin vainaja. Pari viikkoa tein hiki hatussa töitä; vene kaatui ja kaikki laitteet rikkoutuivat, joten kyllä se harmittaa, että toinen vie kunnian omasta työstä, Savukoski toteaa.

Savukoski kertoo kuitenkin arvostavansa poliisia ja viranomaisyhteistyö sujuu yleensä moitteettomasti.

– Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero oli minun Facebook-kaveri, joten sekin ehkä kertoo jotain siitä, että poliisi arvostaa työtäni.

Jouluaattona vähän vapaata

67-vuotias Reino Savukoski on auttanut kadonneiden etsinnässä vapaaehtoisesti vuodesta 1989 lähtien, jolloin ystävän hukkuminen herätti miehessä auttamisenhalun. Vuosien jälkeen mies on löytänyt yli sata kadonnutta, eikä intohimo etsintään sammu.

– Ihmisen katoaminen raastaa omaisia, se on kamala tunne ihmiselle. Kun joutuu koko ajan odottamaan, että milloin se ovi käy. Aikaa myöten tunne vaimenee, mutta se on pitkä aika odottaa epätietoisuudessa.

– Kun kadonnut löytyy, parasta on omaisten helpottunut tunnelma. Sama se minulla on, viimeksi nukahdin heti viisi minuuttia kadonneen löytämisen jälkeen, mies kertoo.

Joulun aika ei tarkoita konkarietsijälle rauhoittumista, sillä etsittäviä riittää.

– Tässä on useampia kadonneita, joita olen menossa etsimään. Myös Venäjälle olen luvannut mennä avustamaan parin jutun selvittämisessä. Ehkä jouluaattona pidän vähän vapaata, Reino Savukoski sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja