Mainos

Presidentti Karzai: Huumetuotanto uhka Afganistanin vakaudelle

Afganistanin presidentti toivoo kansainväliseltä yhteisöltä tukea ja apua, jotta oopiumunikon tuotanto saataisiin kitketyksi Afganistanissa.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai vetoaa voimakkaasti kansainväliseen tukeen maansa huumetuotannon kitkemiseksi. EU:n parlamentin täysistunnossa Ranskan Strasbourgissa ensi kertaa vieraillut Karzai korosti, että valtava oopiumunikon tuotanto on edelleen vakava uhka Afganistanin vakaudelle.

Auttakaa palauttamaan Afganistan lailliseen ja kunnialliseen talouteen.

- Kolme vuosikymmentä kestäneet konfliktit veivät ihmisiltä tulevaisuuden toivon. Siinä tilanteessa viini- ja aprikoositarhat korvattiin unikolla. Helposti viljeltävällä huumekasvilla tavallaan haettiin taloudellista toivoa, hän muistutti.

Karzain mukaan ihmiset ovat nyt alkaneet vastata myönteisesti työhön, jolla tiloja palautetaan normaaliin maatalouteen. Tavoitteena on saada tänä vuonna suuri osa unikonviljelijöitä luopumaan huumekasveista. Työssä tarvitaan kuitenkin tukea.

- Auttakaa palauttamaan Afganistan lailliseen ja kunnialliseen talouteen, Karzai vetosi.

Paljon haasteita

Karzai kuitenkin tähdensi, että Afganistan menee vauhdilla eteenpäin. Hän luonnehti edistykselliseksi uutta perustuslakia. Se takaa muun muassa perusoikeudet ja vapaan markkinatalouden.

Investointeja on alkanut virrata. Niistä ovat hyötyneet eritoten hotelli- ja pankkiala. Esimerkiksi kauppa Pakistanin kanssa on kivunnut lyhyessä ajassa 50 miljoonasta dollarista yli miljardiin dollariin vuodessa. Myös turvallisuus on parantunut.

Afganistanilla on tällä haavaa noin 50 000 omaa poliisia sekä 20 000 sotilasta kansallisessa armeijassa. Huumeiden vastaiseen taisteluun on perustettu erikoisyksikkö. Turvallisuus on kuitenkin edelleen pitkälti kansainvälisten joukkojen harteilla.

- Myönteisestä suunnasta huolimatta jäljellä on paljon haasteita. Varsinkin sosiaalinen kehitys ontuu. Elinikäodotukset ovat alhaiset ja lapsikuolleisuus on suuri samoin kuin lukutaidottomuus, Karzai luetteli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.