Mainos

Presidentti jäämässä pois huippukokouksista

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) neuvottelee ensi perjantaina tasavallan presidentin kanssa EU:n lautasongelmasta. Joulukuun alusta voimaan astuva Lissabonin sopimus saattaa muuttaa käytäntöä siitä, kuka edustaa EU:n huippukokouksissa Suomea.

Hallituksessa ollaan kallistumassa sille kannalle, että presidentti jää huippukokouksista pois. Pääministeri Vanhaselle aihe on arka.

- Nämä ovat vaikeita kysymyksiä, ei kaikkiin kysymyksiin tässä nyt vastata, Vanhanen totesi lyhyesti.

Pääministerin mielestä suurin kysymys on, kokoontuvatko päämiehet jatkossa yksin vai onko ministeri mukana. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) on asiassa yksiselitteisempi.

- Meillä on kaikki asiat tästä lähtien EU-asioita. EU-asiat kuuluvat valtioneuvoston ja pääministerin alaisuuteen, mutta tästä käydään hyvin hyvässä yhteishengessä keskustelu presidentin kanssa, Katainen sanoo.

Nykykäytäntö perustuu presidentti Martti Ahtisaaren (sd.) diktaattiin: presidentti ilmoittaa, milloin osallistuu kokoukseen.

Perustuslakivaliokunta pitää luonnollisena, että pääministeri edustaa ja presidentti osallistuu päätöksentekoon vain ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksissa Suomessa.

- Toivomme, että sitä noudatetaan, mutta muutos ei ole välttämätön, sanoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.)

Katso Matti Maunun raportti

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.