Mainos

Presidentti Halonen tapasi Putinin

Presidentti Tarja Halonen on aloittanut kaksipäiväisen vierailunsa Pietariin.

Presidentti Halonen ja presidentti Putin tapaavat tällä kertaa Pietarissa.


Presidentit Tarja Halonen ja Vladimir Putin tapasivat tänään yhdessä Pietarin seudun tunnetuimmassa turistikohteessa; Tsarskoje Selossa, Katariinan palatsissa.

Palatsi rakennettiin alun perin 1700-luvun alussa, mutta se kärsi vakavia vaurioita toisen maailmansodan ja Leningradin piirityksen aikana. Presidentit kävivät neuvottelunsa kuvagalleriassa, jossa tsaarienkin aikana oli tapana järjestää neuvotteluja ja tapaamisia ulkomaisten vieraiden kanssa. Keskustelujen aluksi presidentit muistelivat viime tapaamisiaan.

Putin kertoi sanoneensa edelliselle vieraalleen, Yhdysvaltain presidentti George W. Bushille tapaavansa seuraavaksi Halosen. Bush oli käskenyt sanoa Haloselle terveisiä, Putin kertoi. Halonen kiitti ja oli tyytyväinen siihen, että tapaamisia voidaan pitää myös naapureiden kesken. -Suomalaiset ja venäläiset ovat löytäneet toisensa, Halonen sanoi ja viittasi vilkkaaseen kauppavaihtoon, turismiin ja säännöllisiin tapaamisiin maiden johdon välillä.

Tapaamisen jälkeen Halonen vielä erikseen kiitti siitä, että oli päässyt katsomaan Katariinan palatsia, jossa hän ei ollut ennen käynyt. Putin myhäili tyytyväisen näköisenä vieressä ja vastasi suomeksi "Kiitos".

Presidentit seurustelivat yhteensä lähes kolme tuntia, puolitoista tuntia avustajien kanssa ja yhtä pitkään lounaalla, jolla olivat mukana myös valiokuntaneuvos Pentti Arajärvi sekä rouva Ludmila Putina. Putin ja Halonen tapasivat viimeksi viime vuoden syyskuussa, kun Putin teki valtiovierailun Suomeen.

Sen jälkeen pääministeri Paavo Lipponen on vieraillut Moskovassa ja syyskuussa odotetaan pääministeri Mihail Kasjanovia Suomeen. Lipponen käy myös Pietarissa 10. kesäkuuta, jolloin hän osallistuu Itämeren maiden johtajien kokoukseen.

Neuvottelujen jälkeen Halosen ja Arajärven ohjelmassa oli vielä käynti Eremitaasin taidemuseossa sekä Giselle-baletti Mariinski-teatterissa. Halonen jatkaa vierailuaan vielä huomenna, jolloin hän käy Primorskin eli Koiviston öljysatamassa, Viipurissa ja rajalla. Hän palaa Helsinkiin huomisiltana.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.05.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.