Mainos

Presidentti Halonen korkeista päivähoitomaksuista: ”Kotiin jäävä on sitten se nainen”

Presidentti Tarja Halonen esitti keskiviikkona huolensa korkeista päivähoitomaksuista, jotka hänen mukaansa ajavat naisia kotiin.

Hän näkee asian tasa-arvokysymyksenä ja pitää ikävänä, että se on noussut uudelleen esille.

-Esimerkiksi tämä lasten päivähoito, joka nyt on ollut esillä, perinteisesti se on sitten nainen, joka jää kotiin, presidentti Halonen sanoo. 

Halonen viittaa omiin kokemuksiinsa opiskellessaan Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

-Muistan omat kokemukseni Harvardin jaksolta tästä. Jos on 2000-3000 dollaria päivähoidon kuukausimaksut, niin kyllähän se on selvä asia, että siinä helposti mietitään, että jäisikö toinen kotiin ja se toinen on sitten se nainen, Halonen sanoo.

Tämä näkyy Halosen mukaan myös tämän päivän politiikassa

-Kyllä se näyttää tämänkin hallituksen kohdalla olevan niin, että on helpompi säästää  sieltä isosta menoluokasta, joka on sosiaalipuoli.  

Hän esitti näkemyksiään naisten äänioikeuden 110-vuotisjuhlassa eduskunnassa keskiviikkona.

-Minun mielestäni sosiaalista tasa-arvoisuutta ja hyvinvointia, joka oli näiden ensimmäisten naiskansanedustajien hyvin läheinen asia, niin sitä pitäisi miettiä aina sijoituksena eikä kustannuksena, Halonen toteaa. 

Presidentin mukaan on myönteistä, että keskustelu tasa-arvokysymyksistä on nykyisin erilaista kuin aikaisemmin. 

-Nyt on kyllä kantoja vähän muutettukin, että myönteinen puoli on ollut se, että tämä keskustelu on ollut muutoksia aikaansaavaa, kun aikaisemmin sanottiin, ettei tuolla nyt niin väliä mitä ne kritisoi, Halonen sanoo. 

Maan hallitus kertoi torstaina, että se käsittelee uudelleen päivähoitomaksujen korotusta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus on laskenut kokonaisuutta uudemman kerran ja huomannut, että hallitusohjelmassa arvioitu 56 miljoonan euron kokonaissäästö ei toteudu.  

Oppositiopuolueiden mukaan päivähoitomaksujen korotus ei edistäisi naisten työllisyyttä, koska päivähoitomaksujen korotukset ajaisivat vanhempia kotiin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.