Mainos

Presidentti Halonen ei kadehdi nykyisiä poliitikkoja

1970-, 1980-, 1990- ja 2000-luvuilla kansanedustajana, ministerinä ja presidenttinä toiminut Tarja Halonen ei kadehdi nykyisiä päättäjiä. Esimerkiksi parhaillaan käynnissä oleva sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus vaatii hänestä yksityiskohtaista tuntemista siitä, mitä tehdään ja toisaalta yhteensovittamisen taitoa.

– En kadehtinut Maria Guzenina-Richardsonia enkä kadehdi nykyisiä päättäjiä enkä eduskuntaa, Halonen sanoi tänään Porissa SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa.

Konkarit ja juniorit keskustelivat

Tässä tilaisuudessa eduskunnan nuorimmat eli 1980-luvulla syntyneet kansanedustajat haastoivat keskusteluun konkaripoliitikkoja, jotka aloittivat eduskunnassa jo kauan ennen nykyisten junioriedustajien syntymää.

Konkareista paikalla olivat Tarja Halosen lisäksi muun muassa Ilkka Kanerva, Eeva Kuuskoski, Erkki Liikanen ja Ilkka Suominen.

Keskustelussa kokoomuksen 30-vuotias kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen sanoi Suomen hyvinvointimenojen nelinkertaistuneen sitten 1980-luvun ja hän halusi tietää presidentti Haloselta, oliko se alun perin ollut tarkoitus.

– Kun kaikille jaetaan ja on paljon saavutettuja etuja, niin riittääkö niille, jotka ovat niitä aitoja ja oikeita avun tarvitsijoita? Grahn-Laasonen kysyi.

– Tässä on nyt ajattelun ero, Halonen vastasi.

– Hyvinvointiyhteiskunnan perusajatus on se, että päivähoitoa, lapsilisiä tai vanhustenhuoltoa annetaan kaikille ja sen kustantaminen tapahtuu verotuksen kautta. Verotuksen kautta sitä ei voi tietysti kustantaa, jos jatkuvasti annetaan erilaisia alennuksia milloin minkälaisille yrityksille tai muille yhteiskuntaryhmille, Halonen sanoi.

Liikanen: Suomi pääsi sisäpiiriin

Halosen kanssa samaan aikaan kansanedustajana ja ministerinä toiminut, nykyisin Suomen Pankin pääjohtajana työskentelevä Erkki Liikanen kuvasi Euroopan ja Suomen muuttuneen valtavasti viime vuosikymmeninä.

– 1980-luku oli tavattoman suuri muutos Euroopan politiikassa. Se, mikä on muuttunut 1980-luvulta on se, että me olimme silloin kaikkialla ulkojäseniä. Nyt meillä on kuitenkin paikka ja oikeus ajaa omaa politiikkaamme. Se tietää tietysti vastuita ja murheitakin, mutta parempi näin, Liikanen sanoi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.