Presidentti Ahtisaari vaatii YK:lle lisää sotilasosaamista

Presidentti Martti Ahtisaari pitää YK:n sotilaallista osaamista puutteellisena. Ahtisaaren mukaan YK:n on opittava, että maailmanjärjestön avoin toimintatapa on mennyttä ja että YK nähdään aiempaa useammin kriisin osapuolena kuin puolueettomana järjestönä.

Martti Ahtisaari sai taas kansainvälisen huipputehtävän

YK:n päivää 2003 vietetään uusissa olosuhteissa. Takana on YK:n ohitse käyty sota Irakissa, edessä käytännössä kokonaisen valtion rakennustyö. Maailmanjärjestön rooli on muuttunut.

- Kyllä YK väen täytyy oppia se että näin avointa politiikkaa ei voi enää harjoittaa, sanoo presidentti Martti Ahtisaari

Ahtisaaren mielestä YK on Irakissa osallinen: järjestöllä nähdään rooli siinä että maa on kärsinyt talouspakotteista, joutunut vaihtamaan öljyä ruokaan ja paljastamaan itsensä asetarkastajille. Tavallinen kansalainen altistuu ääriryhmien yllytykselle. Niinpä YK:n on suojauduttava, eikä vain Irakissa.

- Se voidaan tehdä - pääsihteeri voi sen uudistuksen saada aikaan: enemmän kovan luokan ammattilaisia tarvitaan etenkin turvallisuuspuolella.Minä joskus aina käytin esimerkkinä tuota Ranskan muukalaislegioonaa osoituksena kuinka kovaa sotilaallista osaamista pitää olla että pystyy noissa ympäristöissä toimimaan, sanoo Ahtisaari.

Ahtisaari ei täsmennä miten vaatimus voitaisiin käytännössä toteuttaa. Se on selvää että maailman voimakkaimman sotilasmahdin Yhdysvaltojen kyvyt ja etenkin maine Irakissa ovat riittämättömät: viimeksi tänään kaksi amerikkalaissotilasta kuoli lähes päivittäistä uhrilistaa kasvattaen. Viime viikolla hyväksytty YK:n päätöslauselma monikansallisista joukoista on jo askel parempaan.

- Irakin tilanne osoittaa kouriintuntuvasti, että sotaa voi käydä yksin ja jopa voittaa yksin. Pysyvä rauhaa ja turvallisuuden rakentamiseen tarvitaan kumppaneita ja kansainvälistä yhteistyötä, sanoo Tarja Halonen.

Kumpikin presidentti korostaa, että YK on jäsentensä summa, mutta jäsenmaiden halukkuus toimia todellisen yhteisen hyvän puolesta jää liian usein poliittisen omanedun tavoittelun ja vallasta kiinnipidon varjoon.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat