Mainos

Presidentit: Suomen ja Venäjän suhteet hyvät

Presidentti Tarja Halonen ja Venäjän presidentti Vladimir Putin vakuuttavat Suomen ja Venäjän suhteiden olevan kunnossa. Keskusteluissa esille tulleista näkemyseroista huolimatta Putinia odotetaan nyt vastavierailulle Suomeen.

Tarja Halonen

Presidentit Tarja Halonen ja Vladimir Putin keskustelivat eilen illalla Konstantinovin palatsissa Pietarin ulkopuolella. Kumpainenkin ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että maiden väliset suhteet ovat hyvällä tolalla. Presidentti Putin kertoikin ottaneensa vastaan Halosen kutsun vastavierailulle.

Presidentti Vladimir Putinin aloitteesta järjestetyn tapaamisen aikana ei ollut tarkoitus allekirjoittaa mitään sopimuksia vaan osoittaa, etteivät suhteet ole huonontuneet. Putin toivoo, että Suomi jatkaisi toimintaansa EU:n ja Venäjän suhteiden kehittämiseksi. Samalla hän toivoi Suomen ja Venäjän välisten taloudellisten suhteiden kehittyvän nykyistä nopeammin. Putin kieltäytyi kuitenkin kommentoimasta avustajansa esittämää arvostelua Suomea kohtaan.

-Minä haluan, että hallintoni toimihenkilöt kommentoivat sitä, mitä minä sanon, Putin sanoi.

Sitävastoin vierailun isäntä totesi, että naapurien välillä nousee aina silloin tällöin esiin erilaisia kysymyksiä. Tärkeintä on se, miten ne ratkaistaan. Putin arvostelikin Suomea siitä, että venäläiselle tuontisähkölle on asetettu korkeampi tariffi kuin suomalaiselle. Halonen muistutti heti perään, että Suomi on taas pitkään toivonut Venäjän laskevan rautatiekuljetusten maksuja suomalaisille tavaroille.

Presidenttien välillä näkyi myös näkemyseroja mm. siitä, mikä on Baltian maiden venäläisväestön asema. Putin esitti huolensa heidän oikeuksistaan, mutta Halonen muistutti, että sekä Euroopan unioni että Euroopan neuvosto ovat todenneet, että venäläisväestön kohtelu vastaa kansainvälisiä normeja ja standardeja.

Keskustelujen asialistalle nousivat myös viisumikysymykset. Halonen sanoi Suomen haluavan, että EU:n ja Venäjän välille luodaan yhteinen sopimus viisumivapaudesta. Halonen viittasi tällä Suomen ja Venäjän välisen maantieliikenteen takkuilevaan ja hitaaseen rajanylitykseen. Hän torjui ajatuksen erillisestä kahdenvälisestä viisumisopimuksesta, jolla vapautetaan erillisiä ryhmiä viisumivaatimuksesta. Putin taas piti tällaisia ensimmäisenä askelena kohti viisumivapautta ja EU:n ja Venäjän sopimusta.

Halonen romanifoorumiin

Presidentti Halonen matkusti myöhään illalla Pietarista Strasbourgiin, Ranskaan. Hän osallistuu tänään Euroopan romanifoorumin avajaisiin Euroopan neuvoston päämajassa.

Romanifoorumin perustaminen oli alun perin Halosen ehdotus, jonka hän esitti Euroopan neuvoston parlamentaariselle yleiskokoukselle alkuvuonna 2001. Tämän jälkeen Suomi on ajanut Euroopan romanien asiaa ajavan forumin perustamista.

Strasbourgista presidentti jatkaa matkaansa Bosniaan ja Kosovoon.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 15.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.