Presidentit povaavat laihoja vuosia

Presidenttifoorumin yhdeksi pääaiheeksi nousi luonnollisesti myös talouden taantuma ja siitä selviytyminen. Tasavallan presidentti Tarja Halosen järjestämässä keskustelutilaisuudessa pisintä kokemusta maailman talousvaihteluista edusti presidentti Mauno Koivisto.

Koiviston mukaan Vakavia talouskriisejä on ollut ennenkin, mutta nyt on menossa omalla tavallaan ainutlaatuinen taantuma.

- Esimerkiksi dollari ei ole enää sidottuna kultaan, niinkuin ennen. Nyt kysymys on siitä, että liikkeellä on paperirahaa. Ihmisten pitäisi luottaa velkakirjoihin ja selvään rahaan, Koivisto muistutti.

Koivisto ei näe kovinkaan nopeaa ulospääsyä taantumasta.

Presidentti Martti Ahtisaari oli Koiviston kanssa samaa mieltä.

- Tällä hetkellä valtiot tarvitsevat globaalisti toinen toisiaan enemmän kuin ennen, Ahtisaari sanoi.

- Esimerkiksi kiinalaiset tarvitsevat isoja markkinoita. USA tarvitsee Kiinan rahaa ja me siinä mukana toivomme, että kiinalaiset investoivat meihin.

Ahtisaaren mielestä myös asenteissa on tapahtunut muutos. Hyvinä esimerkkeinä EU:n ja Venäjänm suhteet ja Venäjän sekä USA:n suhteet.

Myöskin presidentti Ahtisaaren mielestä normaaliin taloustilanteeseen pääsemiseen mene aikaa.

Tarja Halosen mukaan presidentti on talouselämästä suhteellisen sivussa, mutta voi olla eräänlainen toivon lähettiläs kansallisesti ja myös kansainvälisesti.

Myös Halonen korosti luottamusta ja keskinäistä riippuvuutta lamasta selviämisen keinoina.

- Hyvinvointiyhteiskunnasta on puhuttava. Pitää olla sitkeitä, pitää yhtä ja uskoa tulevaisuuteen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat