Mainos

Presidentinvaalien ehdokasasettelu alkoi Turkissa

Ehdokasasettelun ilmapiiriä kiristää nykyisen pääministerin Recep Tayyip Erdoganin mahdollinen ehdokkuus. Turkin maallistunut valtaeliitti ei luota islamistitaustaiseen Erdoganiin.

Turkin parlamentti on ryhtynyt ottamaan vastaan rekisteröitymisiä muutaman viikon päästä pidettäviä presidentinvaaleja varten. Ehdokasasetteluun on aikaa kymmenen päivää.

Ilmapiiriä Turkissa on kiristänyt mahdollisuus, että nykyinen pääministeri Recep Tayyip Erdogan asettuisi ehdolle. Turkin maallistumista ylläpitävä eliitti, erityisesti asevoimien kenraalit ja korkeat tuomarit, epäilevät islamistitaustaisen Erdoganin tarkoitusperiä. Erdogan itse on vakuuttanut muuttuneensa "konservatiiviseksi demokraatiksi", jolla ei ole uskonnollisia päämääriä.

Turkissa valtio ja kirkko on erotettu tiukasti toisistaan.

Viikonloppuna sadattuhannet turkkilaiset kokoontuivat Ankaraan vastustamaan Erdoganin ehdokkuutta.

Erdoganin johtama AKP-puolue kokoontuu keskiviikkona päättämään ehdokkaastaan. Se saattaa kuitenkin lykätä ilmoitusta valinnastaan, kunnes ehdokasasettelu päättyy 25. huhtikuuta.

Parlamentti valitsee presidentin yhdeksi seitsenvuotiskaudeksi kerrallaan. Viran nykyisen haltijan Ahmet Necdet Sezerin kausi päättyy 16. toukokuuta. Vaalien aikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta uutistoimisto Anatolian mukaan ensimmäisen kierroksen uskotaan olevan joko 26. huhtikuuta tai 3. toukokuuta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.