Presidentinvaali kiinnostaa ulkomailla - tai sitten ei

Suomen vaalit kiinnostavat ulkomaalaisia joko paljon tai ei juuri lainkaan. Vaikka vaalit ovat Suomessa päivän puheenaihe ja saivat palstatilaa ulkomaisissa medioissakin kuten CNN:llä, niin läheskään kaikkia vaalit eivät innosta.

– Suomi on pieni ja eristäytynyt, englanninkielisessä maailmassa tuskin edes tiedetään, että täällä on jotkut vaalit, naureskelee australialainen toimittaja John Pagni.

Kymmenet ulkomaiset toimittajat ja Suomessa asuvat diplomaatit saapuivat heti tänään kuuntelemaan vaalianalyysia ulkoministeriön tiloihin. Vaalitulosta taustoittivat MTV3:n vaalikommentaattori ja Åbo Akademin tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund ja Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen.

Viro: Muuttuuko mikään?

– Suomen vaalit kiinnostavat virolaisia siksi, että niin moni virolainen on Suomessa töissä. Haluamme tietää tapahtuuko tai muuttuuko nyt jotain, kun Suomi saa uuden presidentin. Kysyin sitä myös kaikilta ehdokkailta, mutta vaikuttaa siltä, että mitään suurta muutosta ei ole luvassa, kertoo virolainen toimittaja Kristjan Rabi TV3:lta.

Virolaiset seuraavat Suomen politiikkaa, mutta eniten puhutaan Timo Soinin radikaaleista mielipiteistä.

– Kaikki ovat vähän ihmeissään ja yllättyneitä puheista, että eurosta pitäisi luopua. Tuntuu siltä, että suomalaiset ovat isoissa asioissa Niinistön puolella, joten Soinin huono menestys presidentinvaaleissa ei ollut virolaisille yllätys, sanoo Rabi.

Saksa: Helsinki-henkeä ja euromyönteisyyttä

Saksalainen toimittaja Siegfried Löffler on seurannut Suomen politiikka jo vuodesta 1958. Hän on uutisoinut vuosien varrella kaikista eduskunta- ja presidentinvaaleista.

– Olen sitä mieltä, että on hyvä, että Niinistö ei saa toisella kierroksella vastaansa Väyrystä tai Soinia, sillä he ovat euroa ja Euroopan kehitystä vastaan. Muualla Euroopassa tulkittaisiin kielteisesti se, että korkeimmassa valtionjohdossa oltaisi Euroopan kehitystä vastaan, sanoo Löffler.

– Kyllä Saksassa ollaan kiinnostuneita Suomen politiikasta ja vaaleista. Me saksalaisethan olemme hyötyneet Helsingin hengestä jo ETYK-konferenssin ajoilta. Minä itse olen entisen Itä-Saksan puolelta, siirryin länteen ja olen ihan henkilökohtaisesti kiitollinen Helsinki-hengestä, joka auttoi meitä yhdistymään, muistelee konkaritoimittaja Löffler.

Haaviston menestystä Löffner pitää hyvänä asiana Vihreiden tulevaisuudelle.

– He saavat nyt mahdollisuuden. Meillä Saksassahan vihreillä on pitkä kehityshistoria ja se tulee tänne Suomeen sitten vähän kevyempänä versiona. Haavistohan on porvarillinen vihreä, joka ei ota yhteen muiden kanssa. Niinistö saa myös olla iloinen saadessaan vastaan Haaviston. Loppuviimeksi Niinistö voittaakin, vaikka emme tiedäkään kenelle muut ehdokkaat ääniään testamenttaavat, analysoi Löffler.

Australia: Suomen vaalit - EVVK

Australiasta kotoisin oleva toimittaja John Pagni ei paljon Suomen vaaleista innostu.

– Epäilenpä tietääkö meillä kukaan, jolla ei ole jotain Suomi-kontaktia, että täällä edes on jotkut vaalit. Ja tämä pätee kyllä koko englanninkieliseen maailmaan, naureskelee Pagni. Suomi on niin pieni, eristäytynyt ja kaukana kaikesta. Joitain talousasioita esimerkiksi Nokiaa seurataan, mutta ei politiikkaa, sanoo yli 30 vuotta Suomessa asunut Pagni.

– Presidenttihän on vain keulakuva nykyään. Ihan vähän seuraan itse vaaleja, mutta enpä paljon. Haavisto sai paljon naisten ääniä homoseksuaalisuudestaan huolimatta ja Väyrysellä on ihan liian paljon historian taakkaa. Sai hän silti yllättävän paljon kannatusta. Mutta kaiken kaikkiaan Niinistö tulee voittamaan, hänelle niitä ääniä jaetaan perintönä, arvelee Pagni.

Katso juttu aiheesta Huomenta Suomessa keskiviikkona 25.1.2012

Lue myös:

    Uusimmat