Presidentinlinnassa avoimet ovet ensimmäistä kertaa

Presidentinlinnassa pidetään kaikkien aikojen ensimmäinen avoimien ovien päivä ensi viikon lauantaina. Silloin kaikki ennen kello 14 jonoon tulleet luvataan päästää tutustumaan presidentinlinnaan. Tämä historiallinen avoimuus juhlistaa kahta vuosipäivää: Tasavallan Presidentti-instituutio täyttää 90 vuotta ja 200 vuotta on kulunut siitä kun Suomi irrottautui Ruotsista.

Näin presidentti Tarja Halonen kertoi MTV:n haastatelussa viikko sitten:

- Suurella yleisöllä on nyt mahdollisuus tämän vuoden joulukuussa tulla katsomaan näitä tiloja sisältäpäin. Me olemme miettineet tätä monestakin näkökulmasta, tännehän tehdään kaupallisia kiertokäytejä ihan kohtuullisessa määrin, mutta nyt kun on ollut vuosi 1809 esillä, niin meilläkin on tällainen pieni jouluyllätys, Halonen paljasti.

Ministeriöiden ja valtioneuvoston avoimien ovien päivä lokakuussa sai tuhannet liikkeelle. Yllätysoppaina olivat virastojen korkein johto. Presidentti Halosen lienee vaikea tehdä poikkeusta. Joka tapauksessa kävijää odottaa ennennäkemätön taidekokoelma.

Linnassa on noin sata erikokoista huonetta, yleisö pääsee kulkemaan Mariankadun sisäänkäynnistä toisen kerroksen tärkeimpien tilojen läpi, Valtiosalin ja Ruokasalin halki Peilisaliin ja Goottilaisen salin kautta pääovesta ulos. Suuri osa arvotaiteesta on tällä reitillä.

Linnalla on vaiheikas historia: sen rakennutti Heidenstrauchin kauppias-laivanvarustajasuku asunnokseen, liike- ja varastotiloiksi vuonna 1814. Suomen valtio osti sen venäjän keisarin palatsiksi vuonna 1837, silloin linnaa laajennettiin ja fasadi uusittiin empiretyyliseksi - Helsingin uuden keskustan mukaisesti.

Ensimmäisessä maailmansodassa linna toimi sotilassairaalana. Sotilasesikuntana se on palvellut venäläisiä, saksalaisia ja suomalaisia. Itsenäisen Suomen aikana talossa toimi ensin ulkoministeriö ja presidentinlinnaksi se remontoitiin vuonna 1921. K.J. Ståhlbergin jälkeen siellä asuivat kaikki presidentit Mauno Koivistoon asti.

Katso Merja Sundströmin raportti

(MTV3)

Keltainen sali presidentinlinnassa.

Presidentin työhuone presidentinlinnassa.

Taiteilija Albert Edelfeltin teos presidentinlinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat