Mainos

Presidentinlinna varautuu myrskytulvan varalta

Suomea lähestyy tänään kova myrsky, jonka aikana yksittäiset aallot voivat nousta Itämerellä jopa 17 metrin ennätyskorkeuteen. Muun muassa presidentinlinna varautuu myrskytulvan varalta.

Presidentinlinnan turvallisuudesta vastaava väki varautuu siihen, että viikonvaihteeksi Suomeen ennustettu myrsky nostaisi meriveden pintaa huomattavasti. Merentutkimuslaitoksen mukaan yksittäiset aallot voivat nousta Itämerellä ja Suomenlahdella lauantain ja sunnuntain välisenä yönä jopa 17-metrisiksi.

Presidentinlinnassa on normaalioloissakin ympärivuorokautinen päivystys, mutta valmiuksia vahvistetaan tulvavaaran vuoksi. Rakennuksessa on myös pumppuja, jotka testataan.

- Historiassa on ollut aiemminkin tapauksia, että vesi on käynyt lähellä rakennusta. Jos merivesi kohoaa noin puolitoista metriä keskimääräisestä korkeudestaan, saattaa vesi tulla aika lähelle, kertoi tasavallan presidentin ensimmäinen adjutantti everstiluutnantti Kim Matsson.

- Helsingin pelastuslaitos vastaa siitä, että vesi ei tule sisään rakennukseen. Normaalioloissa siitä selvitään, mutta jos vesi menee vielä puolentoista metrin yli, pyydetään puolustusvoimilta virka-apua. Apu tulee tässä tapauksessa virka-apuvuorossa olevasta Kaartin jääkärirykmentin varusmiesjoukosta.

- Meillä on hälytysvalmiudessa ihmisiä. Lopulliset päätökset miehistön vahvuuksien lisäämisestä tehdään tämän päivän aikana, Mattson lisäksi.

Myös tulvista varoitettu

Ilmatieteen laitos ja Merentutkimuslaitos kertoivat eilen myrskyuhasta, ja pelastuslaitokset lisäsivät valmiuttaan. Pohjoisella Itämerellä aallokko voi olla vaarallisen korkeata pienille laivoille, ja Suomenlahden rannoilla on monin paikoin tulvan vaara. Esimerkiksi Helsingissä vesi saattaa nousta jopa 1,5 metriä keskiarvon yläpuolelle. Jos ennuste toteutuu, vesi tulvii Kauppatorille.

Suomen ympäristökeskus varoitti, että etelärannikon ja Lounais-Suomen joet saattavat tulvia viikonloppuna myrskysateiden vuoksi. Jokien pinta voi keskuksen mukaan nousta noin metrin.

Rafael vielä muistossa

Uusi myrsky saattaa olla samaa luokkaa kuin joulukuinen Rafael, joka aiheutti isoja vahinkoja kaatuneiden puiden katkottua lukuisia sähköjohtoja. Ilmatieteen laitos on lähettänyt erityistilanteen vuoksi tiedotteet myrskystä pelastuslaitoksille ja hätäkeskuksille.

- Saapuvassa myrskyssä tuulen nopeus voi olla moni paikoin yli 25 metriä sekunnissa, jolloin myrskyraja 21 metriä sekunnissa ylittyy selvästi. Puuskissa tuulen nopeus saattaa olla lähes 30 metriä sekunnissa, varoittaa Ilmatieteen laitoksen turvallisuussääpalvelun päällikkö Marianne Sågbom.

- Brittein saarten tienoilla syntyvä voimakas matalapaine liikkuu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen keskiosan yli itään. Sen yhteydessä lounaanpuoleinen tuuli voimistuu myrskyksi eteläisillä ja lounaisilla merialueilla, hän kuvailee.

Sisäministeriön pelastusylijohtajan Pentti Partasen mukaan ministeriö varmisti heti Merentutkimuslaitokselta perjantaina kello 16 saadun tiedon jälkeen, että myrskystä varoittaminen ja tiedon kulku toimivat mahdollisimman hyvin kaikille tahoille.

Tieto meni muun muassa rannikon hätäkeskuksille, merivartiostolle ja merenkulkulaitokselle. Partanen muistutti, että toimintavastuu on lähinnä paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja