Mainos

Presidentin vientipalkinnot jaettiin

Tasavallan presidentin vientipalkintojen saajat ovat tänä vuonna palonsuojaukseen erikoistunut vantaalainen Marioff, vetoketjuja valmistava äetsäläinen Salmi-Vetoketju sekä vaasalainen sähköistysalan yritysrypäs Vaasa Group. Presidentti Martti Ahtisaari jakoi palkinnot Helsingissä tänään.

Tasavallan presidentin vientipalkinto perustettiin Suomalaisen työn liiton aloitteesta. Menestyksekkäästä kansainvälisestä toiminnasta myönnettävät palkinnot jaettiin nyt 31. kerran.

Ahtisaari korosti palkintojenjakotilaisuudessa, että vain menestyvät ja kilpailukykyiset yritykset pystyvät kestävällä tavalla työllistämään ja lisäämään suomalaista hyvinvointia. -Ei enää riitä, että tuotteet ovat hyviä ja hinnat kilpailukykyisiä. On hallittava globaali liiketoimintakokonaisuus sekä kansainvälistymiseen ja kasvuun väistämättä liittyvät riskit, Ahtisaari sanoi.

Ehdotukset palkinnonsaajiksi tekee Suomen Ulkomaankauppaliitto, jonka puheenjohtaja Antti Piippo korosti myös osaamisen merkitystä. Ammattitaidon lisäksi menestyjiltä vaaditaan kykyä ymmärtää toimintaympäristön muutoksia ja sopeutua niihin, Piippo huomautti.

Palkittujen tuotteista valtaosa vientiin

Nyt palkituista yrityksistä vantaalaisen Marioffin HI-FOG -sammutusjärjestelmä on maailman markkinajohtaja. Vahvassa kasvussa olevan yrityksen menestys pohjautuu toimitusjohtaja Göran Sundholmin mukaan juuri innovatiiviseen tuotekehitystyöhön.

Marioffin myynti on kolmessa vuodessa yli nelinkertaistunut ja tänä vuonna liikevaihdon odotetaan ylittävän 200 miljoonan markan rajan. Viennin osuus on 95 prosenttia.

Vaasa Group -yhtiöiden päätuotteita ovat sähkömoottorikäytöt, automaatio- ja sähköistysjärjestelmät, kojeistot sekä mittaus- ja monitorilaitteet. Yhtiöiden liikevaihto oli viime vuonna 310 miljoonaa markkaa, josta viennin osuus 72 prosenttia. Ryhmän yhtiöistä vanhin, vuonna 1989 perustettu Vaasa Engineering valittiin viime vuonna Euroopan Top 500 -listalle Euroopan nopeimmin kasvavien yhtiöiden joukkoon.

Salmi-Vetoketju on kansainvälistynyt rivakasti 90-luvulla ja nyt tuotannosta yli 90 prosenttia viedään ulkomaille. Yrityksen johtavan aseman alallaan arvioidaan perustuvan tuotteiden laatuun sekä toiminnan ketteryyteen ja varmuuteen.

Salmi-Vetoketjun liikevaihto oli viime vuonna noin 143 miljoonaa markkaa. Puolet vetoketjuista tehdään Äetsässä, puolet alihankintana Skierniewicessä Puolassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.