Mainos

Presidentin valtiovierailut kiinnostavat mediaa entistä vähemmän

Tasavallan presidentin ulkomaanvierailut kiinnostavat tiedotusvälineitä aiempaa vähemmän. Ajat ovat muuttuneet niin, että matkoille ei enää lähdetä automaattisesti. Tilanne huolestuttaa osaa diplomaateista, sillä vierailut ovat edelleen tärkeä osa valtioiden välistä politiikkaa.

Valtiovierailut ovat aina juhlallisia ja puitteet komeita. Niin oli myös alkuviikosta, kun presidentti Tarja Halonen vieraili Unkarissa.

Paikalle mentiin Finnairilta vuokratulla erikoiskoneella, parinkymmenen auton saattue tukki miljoonakaupunki Budapestin liikenteen moneen kertaan, ja järjestelyt työllistivät satoja poliiseja ja sotilaita.

Puhumattakaan tapaamisista ja juhlaillallisista, joihin presidenttien ja ministerien ohella osallistui satamäärin muutakin väkeä.

Kaikkea tuota seuraamaan matkusti Suomesta vain kaksi toimittajaa ja kuvaajaa. Vaikka perillä joukkoon liittyi vielä muutama suomalainen kirjeenvaihtaja, niin takavuosiin verrattuna kiinnostus presidentin matkoihin on suorastaan romahtanut.

Toimittajakato on huomattu myös presidentin kansliassa, mutta virallisesti sitä ei pidetä ongelmana. Joka matkalle on vielä riittänyt lähtijöitä.

Presidentin ja ulkoministeriön kannalta tilanne on kiusallinen, vaikka sitä ei ääneen haluta sanoa. Julkisuudella kun mitataan sekä isäntien että vieraiden arvostusta ja arvovaltaa. Vierailut ovat osa valtioiden välistä diplomaattista kanssakäymistä, mutta ilman julkisuutta pompöösit seremomiat menevät ainakin osittain hukkaan.

Julkisuutta kaivataan paitsi diplomaattien mieliksi, niin myös presidentin omiin tarpeisiin. Suoran kansanvaalin oloissa, tärkeänoloiset vierailut ovat presidentille mukavaa julkisuutta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 01.09.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.