Mainos

Presidentin uuden neuvonantajan puoliso maakaupoilla venäläisten kanssa

Venäläisomisteinen Silta Solutions Oy hankki lomakeskuksen ja runsaan viidentoista hehtaarin maa-alueen haltuunsa runsaalla kahdella miljoonalla eurolla pari vuotta sitten Saarijärveltä Keski-Suomesta.

Kauppa herätti suurta kohua, kun MTV:n 45 minuuttia -ohjelma paljasti ostajatahon kytkökset Putinin kauden viestintäministeriin ja presidentti Dmitri Medvedevin neuvonantajaan Leonid Reimaniin. Reiman omistaa eri puolilla maailmaa rahanpesusta epäillyn IPOC-rahaston.

Kansainvälisiin rahanpesukuvioihin kytkeytyvän venäläisyhtiön kanssa kauppaa käyneen Salusharju Oy:n omistaa Saarijärvelle rekisteröity Salussäätiö.

Maakauppoja on puitu runsaasti julkisuudessa, mutta myyjäpuolen eli Salussäätiön taustat ovat jääneet vähälle huomiolle.

Vuonna 2004 rekisteröidyn säätiön perustaja ja omistaja on taiteilija Teemu Kassila. Kassilan puoliso Ann-Marie Nyroos puolestaan on pitkän uran ulkoministeriössä tehnyt huippuvirkamies, joka on juuri nimitetty presidentti Tarja Halosen ulkopoliittiseksi neuvonantajaksi.

Ulkoasiainneuvos Nyroos siirtyy presidentin esikuntaan kesäkuun alussa ulkoministeriöstä, jossa hän on työskennellyt 80-luvulta saakka mm. ihmisoikeusyksikön päällikkönä sekä eri tehtävissä kauppapoliittisella osastolla ja kehitysyhteistyöosastolla. Vuosina 2002 - 2007 Nyroos toimi Suomen pysyvänä edustajana Euroopan neuvostossa Strasbourgissa ja 2007 - 2010 Suomen suurlähettiläänä Kroatiassa.

Säätiön talousasiat sekaisin

Taiteilija Teemu Kassilan omistaman Salusäätiön sekä säätiön omistamien Salusharjun ja Uudistumiskeskus Saluksen talousasiat on niiden perustamisesta saakka hoidettu kirjavasti. Rekisteriviranomainen on yrittänyt vuosi toisensa jälkeen turhaan karhuta yritysryppään taloustietoja.

45 minuuttia -ohjelma pyysi haastattelua taiteilija Kassilalta, mutta hän ei halunnut kommentoida yritysryppään taloudellista tilannetta tai maakauppoja millään tavoin.

Onko Kassilan puoliso Nyroos ollut tietoinen miehensä säätiön kaupoista?

Ann-Marie Nyroos ei vastannut 45 minuuttia -ohjelman tasavallan presidentin kanslian kautta välittämään soittopyyntöön.

Venäläiset vetäytyivät Saarijärveltä

Teemu Kassilan vahvassa otteessa oleva osakeyhtiö Salusharju sitoutui kaavoittamaan venäläisten ostamalle maa-alueelle lomakylän. Kaavasuunnitelmia vastustettiin kuitenkin Saarijärvellä rajusti eikä myyjä pysynyt kaupantekohetkellä sovitussa kaavoitusaikataulussa.

Venäläiset purkivat kaupan viikko sitten kaavoituksen viivästymiseen vedoten. Nyt alue on uudelleen myynnissä 2,7 miljoonan euron hintaan. Salusharju Oy joutuu palauttamaan kaupasta jo saamansa 500 000 euron käsirahan.

Katso myynti-ilmoitus täältä

Katso täältä yhteiskuva Teemu Kassilasta ja Ann-Marie Nyroosista

Lue täältä kaikki 45 minuuttia -ohjelman jutut venäläisten maakaupoista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.