Mainos

Presidentin halutaan puuttuvan sisäpolitiikkaan

Joulukuussa tehdyn mielipidetutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista haluaisi presidentin sekä puuttuvan aiempaa enemmän sisäpoliitikkaan että säilyttävän ulkopoliittisen valtansa. Tutkimuksessa selvisi myös, että parhaana rauhanajan presidenttinä pidetää Urho Kekkosta.

Kansalaisten selvä enemmistö näyttää toivovan, että riippumatta presidentin valtaoikeuksista presidentti pyrkisi arvovallallaan vaikuttamaan sisäpoliittiseen päätöksentekoon. Tämä ilmenee Suomen Tietotoimiston ja joidenkin sanomalehtien Suomen Gallupilla teettämästä mielipidetutkimuksesta.

Vastaajista 67 prosenttia oli sitä mieltä, että presidentin pitäisi puuttua sisäpolitiikkaan melko voimakkaasti. Erittäin voimakkaan puuttumisen kannalla oli yhdeksän prosenttia vastaajista. 19 prosenttia taas piti parhaimpana, ettei tasavallan presidentti juuri profiloituisi sisäpoliittisesti. Vain kahden prosentin mielestä presidentillä ei pitäisi olla lainkaan moisia pyrkimyksiä. Naiset korostivat hieman miehiä enemmän presidentin sisäpoliittisia pyrkimyksiä.

Sotien jälkeisen ajan parhaimpana pidetyksi presidentiksi kyselyssä osoittautui Urho Kekkonen. Hän sai vastaajista taakseen 43 prosenttia. Tarja Halosen osuus oli 23 prosenttia, Mauno Koiviston 12 prosenttia sekä J. K. Paasikiven ja Martti Ahtisaaren kahdeksan prosenttia. Kuusi prosenttia vastaajista ei osannut sanoa mielipidettään.

Keskustaa kannattavista vastaajista 71 prosenttia asetti Kekkosen ykkössijalle. Sosiaalidemokraattien kannattajista 35 prosenttia kannatti Kekkosta ja 32 prosenttia Halosta. Myös kokoomusta ja vasemmistoliittoa äänestävillä Kekkonen oli ykkössijalla. Vihreiden kannattajista sen sijaan 50 prosenttia asetti Halosen ykkössijalle. Kekkonen sai vain 19 prosentin kannatuksen.

Presidentille valtaa ulkopolitiikassa

Tutkimuksessa kysyttiin myös, kummalla on enemmän vaikutusvaltaa ulkopoliittisessa päätöksenteossa - presidentillä vai pääministerillä. Tulos meni jokseenkin tasan: 44 prosenttia vastaajista katsoi, että presidentillä on enemmän vaikutusvaltaa kuin pääministerillä, ja vastakkaista mieltä oli 45 prosenttia vastaajista. Neljä prosenttia vastasi, että kummallakin on yhtä paljon vaikutusvaltaa. Seitsemän prosenttia ei osannut sanoa näkemystään.

Haastatelluilta kysyttiin edelleen, kummalla pitäisi olla enemmän valtaa ulkopolitiikassa. Presidentin taakse asettui 62 prosenttia vastaajista, kun pääministeri sai vain 27 prosentin kannatuksen. Kuuden prosentin mielestä kummallakin tulisi olla yhtä paljon valtaa. Viisi prosenttia ei osannut vastata. Kaikissa tutkituissa väestöryhmissä suurin osa oli sitä mieltä, että presidentillä pitäisi olla enemmän valtaa ulkopolitiikassa kuin pääministerillä. SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajissa oli eniten presidentin vallan kannattajia.

Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluna 12.-17. joulukuuta. Tutkimusta varten haastateltu joukko edustaa maan 15 vuotta täyttänyttä Ahvenanmaan ulkopuolista väestöä. Haastattelujen kokonaismäärä oli 1000. Tutkimuksen otos toteutettiin monivaiheisena ositettuna otoksena. Tulosten virhemarginaali suurimmillaan on kolmen prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.