Mainos

Prätkäonnettomuudet vähentyneet, vakuutusten hinnat tasoittumassa

Moottoripyöräilykausi on jo hyvässä kiidossa - harrastus on kasvanut huimasti viime vuosina. Vuonna 2004 Suomessa oli 140 000 moottoripyörää, nyt niitä on rekisteröity 230 000.

Pyörien huima kasvu 2000-luvun lopulla näkyi synkkinä lukuina onnettomuustilastoissa. Liikennevakuutuskeskuksen tilaston mukaan vuonna 2008 moottoripyöräonnettomuuksissa kuoli eniten ihmisiä 20 vuoteen. Tämän myötä vakuutusmaksut nousivat myös ennätystahtia, noin kahdeksan prosenttia vuodessa.

Tilanne kääntyi kuitenkin nopeasti parempaan suuntaan, vuonna 2010 menehtyi 16 motoristia, kun 2008 kuolleita oli 34.

–Tähän ei ole nähtävissä selvää yhtä syytä, sanoo Pohjolan autovakuutusasiantuntija Kyösti Talsi. Taantuma ja bensan hinnan nousu ilmeisesti rauhoittivat liikennettä.

Kuljettaja saa miltei aina vammoja

Prätkien määrän huima kasvu näkyi joka tapauksessa laajasti muissakin onnettomuustilastoissa.

Erityisesti yksin onnettomuuteen joutuneiden moottoripyöräilijöiden määrä kasvoi rajusti vuosina 2005 - 2009. Vuonna 2005 vakuutusyhtiöt kirjasivat 1035 tällaista moottoripyöräonnettomuutta, jotka johtivat korvauksiin. Tässä on siis huomioitu pienetkin kolhut. Vuonna 2009 kaikkien ilman vastapuolta tapahtuneiden onnettomuuksien määrä oli jo 1699.

–Kun pyörien määrä kasvoi näinä vuosina rajusti, myös ensikertalaisten määrä kasvoi. Tilannenopeus karkaa hallinnasta ja sitten ajetaan ulos, arvelee vakuutusasiantuntija Kyösti Talsi.

Talsin mukaan moottoripyöräonnettomuudessa keskimäärin 96 prosenttia korvauksesta menee henkilövahinkoihin. Keskiarvokorvaus vammoista on onnettomuudessa n. 30 000 euroa.

–Motoristille sattuu yleensä pienessäkin kolarissa aina pahemmin kuin pyörälle.

Hintapaineet rauhoittuneet

Rumat onnettomuustilastot nostivat vakuutusmaksuja usean vuoden ajan, mutta Talsi vakuuttaa että tilanne on nyt rauhoittunut, kun pyöräilijät ajavat siistimmin.

–Kahdeksan prosentin korotuksista on palattu normaaliin hintatason nousuun, kertoo vakuutusasiantuntija Pohjolasta.

Prätkän vakuutusmaksun laskemiseen tarvitaan lukuisia tietoja. Lue vakuutusmaksun suuruudesta lisää tästä: Kaahari maksaa vakuutuksestaan enemmän

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.