Mainos

Prahan historiallisessa keskustassa paljon korjattavaa

Prahassa tulvat uhkaavat tuhota historiallisesti ainutlaatuisen vanhan kaupungin. Veden aiheuttamien tuhojen laajuutta päästänee arvioimaan vasta useiden päivien kuluttua.

Vesimassojen liikuskelu kaduilla saattaa kuitenkin näyttää tuhoisammalta kuin onkaan, sanoo suunnittelija Maire Heikkinen Museoviraston restaurointiosastolta.

- Kosteus on puurakennusten vihollinen. Jos on vaikeasti kuivuvia paikoja, jotka kastuvat, niin ne pitäisi saada nopeasti kuivatettua. Tällaisissa tapauksissa ei pelkkä tuuletus riitä vaan on hankittavia kuivatuslaitteita. Ideana on saada kosteus pois mahdollisimman nopeasti.

Tulvavesi alkoi valua Prahan keskiaikaiseen kaupunginosaan Mala Stranaan eilen illalla, kun kaupungin läpi virtaava Vltava-joen vesi nousi yli äyräidensä. Mala Stranan kaupunginosan rakennusten pelätään nyt vaurioituvan. Rakennukset ovat suurimmaksi osaksi kivitaloja, mutta varsinkin rakennusten puuosat voivat vaurioitua.

- Silloin alkaa lahoaminen. Pahin tilanne on silloin, jos rakennuksessa on jo aikaisemmin alkanutta lahoamista. Silloin lahoaminen kiihtyy. Jos on tervettä puuta, joka hetkeksi kastuu, niin se voi olla ilman huolenaihetta veden alla vaikka viikkoja. Ja puu sitteen pääsee kuivumaan läpi, ei tapahdu välttämättä mitään, sanoo Maire Heikkinen.

Suomessa museorakennukset eivät vaarassa

- Suomessa ja Prahassakin talot on rakennettu tukevalle alustalle. Rakennuksen pohja kestää kosteuden eikä sorru. Oikein tehdyn rakentamisen ansiosta lyhytaikaisesta vesimäärästä selvitään, sanoo Heikkinen.

Museovirasto ei ole antanut Suomessa ohjeita tämäntapaisten tulvavahinkojen varalle. Maire Heikkisen mielestä tähän ei ole syytäkään. Pohjanmaalla tulviin osataan varautua.

Arvokkaiden museorakennusten kohdalla on yksi vahinko, joka ei välttämättä näy päällepäin. Jos vanhaan rakennukseen joudutaan vaihtamaan osia tai tekemään suuria korjauksia, sen autenttisuus ja aitous katoavat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.