Powellin Irak-selonteko ei vakuuttanut epäilijöitä

Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin eilinen Irak-selonteko ei onnistunut vakuuttamaan epäilijöitä, vaan useimmat maat näyttivät pitävän kiinni entisistä mielipiteistään mitä tulee mahdolliseen Irakin sotaan.

Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin sanoi tänään, ettei nyt ole sopiva aika keskustella uudesta YK:n päätöslauselmasta, joka valmistelisi tietä hyökkäykselle. De Villepin tähdensi, että asetarkastusten on jatkuttava ja niitä on tehostettava.

Saksa ilmoitti puolestaan kannattavansa Ranskan kantaa asetarkastusten tehostamisesta ja sanoi yhä olevansa tiukasti sotaa vastaan.

Lähes kaikki turvallisuusneuvoston jäsenmaat näyttivät Powellin esityksen jälkeen olevan yhtä mieltä siitä, ettei Irakin johtaja Saddam Hussein ole noudattanut päätöslauselmien vaatimuksia. Useimmat kysyivät kuitenkin yhä, edellyttääkö tämä hyökkäystä Irakiin.

-Niin kauan kuin asetarkastukset edistyvät, meidän on jatkettava niitä, de Villepin sanoi Ranskan radiossa. Hänen mukaansa enemmistö turvallisuusneuvoston maista on tällä kannalla. Hän ei kuitenkaan suostunut sanomaan, kuinka pitkään tarkastuksia pitäisi jatkaa.

Joidenkin tarkkailijoiden mukaan de Villepinin kommenteista oli kuitenkin luettavissa, että Ranska olisi pehmentämässä kantaansa hyökkäykseen.

Pysyvistä jäsenmaista Kiina ja Venäjä pitivät edelleen kiinni kannastaan, jonka mukaan asetarkastajille on annettava lisää aikaa.

Solana: Aineisto vakuuttavaa

Saksan hallituksen tiedotuspäällikön Bela Andan mukaan "Saksa on huolestunut, kuten kaikki muutkin, tiedoista joiden mukaan Irakilla on edelleenkin joukkotuhoaseita". Saddam Husseinin on Andan mukaan tajuttava tilanteen vakavuus ja ryhdyttävä heti toteuttamaan YK:n päätöslauselmia. Anda sanoi kuitenkin Saksan haluavan käyttää kaikki poliittiset keinot kriisin ratkaisemiseksi.

Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Javier Solana arvioi Yhdysvaltain esittämää Irakin vastaista aineistoa vakuuttavaksi ja huomautti, ettei Irak tee tyydyttävällä tavalla yhteistyötä asetarkastajien kanssa.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Powellin esityksessä on identifioitu vakavia puutteita Irakin yhteistyöhalussa ja myöskin esitetty vakavia epäilyjä siitä, että Irak jatkaa joukkotuhoaseohjelmaansa. Väitteiden lopullinen tarkistaminen ja vahvistaminen on kuitenkin Tuomiojan mukaan mahdollista vain asetarkastusten kautta. Hän piti sodan välttämistä mahdollisena niin kauan, kun se ei ole vielä alkanut.

Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa arvioi Yhdysvaltain Irak-todisteita riittämättömiksi ja vaati, että asetarkastajien pitää tarkistaa Powellin esittämät tiedot. Moussa korosti sitä, että sota on edelleen vältettävissä ja asetarkastusten pitää jatkua.

Eurooppalaisia lehtiä Powellin esitys ei vakuuttanut. Lehdet olivat kuitenkin yleensä sitä mieltä, että Powellin puhe oli merkki sodan lähtölaskennan alkamisesta.

-Vakuuttava esitys, mutta Powell ei onnistunut vakuuttamaan sodan tarpeellisuudesta, kirjoitti brittiläinen Independent-lehti.

-Sekavia ääninauhoja, rakeisia videoita ja hienoa retoriikkaa. Mutta missä ovat todisteet, Colin? kyseli Daily Mirror.

"Powellin tiedot vanhoja"

Tutkija Jean-Pascal Zandersin mukaan Powellin turvallisuusneuvostolle eilen esittelemät tiedot Irakin aseista ovat tutkijan mukaan vanhoja. Jean-Pascal Zandersin mukaan Powellin esittämät todisteet aseista ja aseohjelmista ovat peräisin 1990-luvulta.

Esimerkkinä Zanders mainitsi irakilaista sotilaskonetta esittävän filmin, joka on hänen mukaansa vuodelta 1991. Lisäksi Irak ei tutkijan mukaan esimerkiksi olisi pystynyt kehittämään väitettyjä miehittämättömiä lentokoneita, ilman että satelliitit olisivat havainneet ne.

Zanders on Kansainvälisen rauhantutkimuslaitoksen (Siprin) tutkija.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 06.02.2003)

Venäjä haluaa asetarkastusten jatkuvan. Venäjän mukaan on tärkeää saada puolueeton vahvistus sille, että Yhdysvaltain todisteet pitävät todella paikkansa.
(Seitsemän uutiset 06.02.2003)

Lue myös:

    Uusimmat