Mainos

Powellin Aasian-kiertomatka jatkui Kiinaan

Yhdysvaltain ulkoministeri pyrkii vierailullaan taivuttelemaan Kiinan johtoa hyväksymään sotilaalliset toimet Irakia vastaan. Asialistalla on myös Korean-kriisi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell neuvottelee tänään Kiinassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell saapui tänään Aasian kiertomatkallaan Kiinan keskustellakseen maan johdon kanssa kriiseistä Irakissa ja Korean niemimaalla.

Powell varoitti ennen lähtöään Japanista ajan olevan loppumassa Irakilta. Hänen mukaansa pian on tullut aika toimia ja toteuttaa YK:n päästölauselmassa mainitut "vakavat seuraukset" tottelemattoman Irakin suhteen. Powellin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston on tehtävä päätöksiä pian maaliskuun 7. päivän jälkeen. Tuolloin asetarkastajat esittelevät tuoreimman raporttinsa asetarkastusten etenemisestä.

Kiina on vastustanut Yhdysvaltain sotaisia hankkeita ja korostanut asetarkastusten jatkamisen tärkeyttä yhdessä Venäjän ja Ranskan kanssa. Kaikki kolme maata voivat kaataa veto-oikeudellaan Yhdysvaltain tavoitteleman uuden Irak-päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvostossa.

Yhdysvallat ja Kiina ovat myös osin eri linjoilla Pohjois-Korean suhteen. Kiina tukee Pohjois-Korean vaatimusta kahdenvälisistä neuvotteluista Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvallat taas haluaa aloittaa monenväliset keskustelut Pohjois-Korean ydinohjelmasta.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.