Mainos

Powellin Aasian kiertomatka alkoi

Yhdysvaltain ulkoministeri saapui tänään Pakistaniin vierailulle. Vierailun tavoitteena on vähentää Intian ja Pakistanin välisiä jännitteitä.

Colin Powell


Ulkoministeri Colin Powell tapasi vierailunsa alkajaisiksi pakistanilaisen virkaveljensä Abdul Sattarin. Myöhemmin oli vuorossa illallinen presidentti Pervez Musharrafin kanssa. Illallisen jälkeen Powell totesi Pakistanin olevan valmis aloittamaan vuoropuhelun Intian kanssa.

Powell aloitti Pakistanista viiteen Aasian maahan suuntautuvan kiertomatkansa. Seuraava matkakohde on Intia. Powell kehotti Intiaa ja Pakistania ratkaisemaan kiistansa neuvottelujen avulla. Powellin mukaan Musharrafin viikonvaihteessa pitämän puheen jälkeen on yhä toivoa tilanteen rauhoittumisesta Intian ja Pakistanin rajalla.

Intia ja Pakistan ovat marssittaneet satojatuhansia sotilaita maiden välisille rajalle Intian parlamenttiin joulukuussa tehdyn hyökkäyksen jälkeen. Intia syytti hyökkäyksestä Pakistanista toimivia kashmirilaisia ryhmiä. Kummatkin maat ovat ydinasevaltioita.

Pakistanista Powell matkustaa kuulemaan kiistan toisen osapuolten näkökantoja Delhiin. Pakistan haluaisi Powellin painostavan Intiaa suostumaan kansainväliseen välitykseen Kashmirin kiistassa, mutta Yhdysvallat on toistaiseksi tarjonnut ratkaisuksi vain Intian ja Pakistanin keskinäisiä neuvotteluja.

Afganistanille jäädytettyjä varoja

Pakistan on ulkoministerin ensimmäinen etappi Aasian kiertomatkalla, joka kattaa myös Intian, Afganistanin, Nepalin ja Japanin. Japanissa Powell osallistuu Afganistanin jälleenrakennusta käsittelevään konferenssiin. Powell lupasi Pakistanissa, että Yhdysvalloissa jäädytettyinä olevat Afganistanin varat, yli 220 miljoonaa dollaria eli 250 miljoonaa euroa, vapautuvat lähipäivinä.

-Se on tosin vasta alkua. He tarvitsevat paljon apua, Powell myönsi.

Suuri osa varoista on kultana Yhdysvaltain keskuspankissa, ja loput 25 miljoonaa dollaria pankkitileillä. Lisäksi Afganistanilla on 23 miljoonaa dollaria saatavina ulkomaisten lentoyhtiöiden maksamista korvauksista maan ilmatilan käytöstä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.