Mainos

Powell: USA sotaan vaikka yksin

Yhdysvaltain ulkoministerin mukaan Yhdysvalloilla ei ole kiire hyökätä Irakiin. Powell kuitenkin sanoo, että Irak ei ole edelleenkään antanut todisteita, joiden mukaan se olisi hävittänyt joukkotuhoaseensa.

Yhdysvallat on ulkoministeri Colin Powellin mukaan valmis sotimaan yksin Irakia vastaan, jos YK:n turvallisuusneuvosto ja muut hallitukset perääntyvät päätöksestä maan riisumiseksi aseista. Yhdysvallat aikoo kuitenkin keskustella näistä asioista kärsivällisesti ja harkitusti eikä aio päättää sodasta hätiköidysti, Powell lupasi esittäessään maansa kannan maailman talousfoorumissa Davosissa Sveitsissä.

-Meillä ei ole suurta kiirettä päättää asiasta tänään tai huomenna, mutta on selvää, että aika on käymässä vähiin, Powell sanoi. Irak ei ole tähän mennessä antanut merkkejä linjansa muuttumisesta ja suostumisesta aktiiviseen yhteistyöhön joukkotuhoaseita etsivien YK:n asetarkastajien kanssa.

-Monenkeskisyydestä ei voi tulla veruke toimettomuudelle, Powell sanoi viitaten ilmeisesti turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten Ranskan, Kiinan ja Venäjän kielteiseen kantaan sodan pikaista aloittamista kohtaan.

-Me emme kaihda sotaa, jos se on ainoa keino Irakin riisumiseksi joukkotuhoaseista. Me pidämme edelleen kiinni oikeudestamme ryhtyä sotilaallisiin toimiin Irakia vastaan yksin tai yhdessä halukkaiden kanssa, Yhdysvaltain ulkoministeri jatkoi.

- Irakin presidentti Saddam Hussein ei ole vielä tehnyt strategista päätöstä noudattaa YK:n turvallisuusneuvoston marraskuussa hyväksymää päätöslauselmaa joukkotuhoaseista, Powell sanoi.

Yhteyksiä al-Qaidaan

Ulkoministeri Powellin mukaan Saddamilla on selvät siteet terroriryhmiin, mm. al-Qaida-verkostoon. Hän ei kuitenkaan esittänyt tästä todisteita.

- Mitä kauemmin me odotamme, sitä suurempi mahdollisuus tällä diktaattorilla, jolla on selvät siteet terroristiryhmiin, mm. al-Qaidaan, on toimittaa aseita, jakaa teknologiaa tai käyttää näitä aseita uudelleen, Powell sanoi.

Yhdysvallat ei hyökkää Pohjois-Koreaan

Puheensa muussa osuudessa Powell vakuutti, ettei Yhdysvallat aikoo hyökätä Pohjois-Koreaan ja että se valmistautuu tekemään tämän selväksi tavalla, josta ei voi erehtyä.

Yhdysvallat on valmis neuvottelemaan Pohjois-Korean kanssa, mutta pitää edelleen kiinni ehdostaan, että neuvotteluissa käsitellään Pohjois-Korean ydinaseohjelman täydellisen purkamisen toteuttamista.

-Yhdysvallat on edelleen valmis rakentamaan uudenlaisen suhteen Pohjois-Koreaan Pjongjangin (Pohjois-Korean hallituksen) alettua pitää kiinni velvoitteistaan todennettavissa olevalla tavalla. Pohjois-Korean on oltava halukas toimimaan luottamusta rakentavalla tavalla, Powell sanoi.

Pohjois-Korea on vaatinut Yhdysvalloilta laajempaa vuoropuhelua ja hyökkäämättömyyssopimusta. Yhdysvallat pitää kuitenkin sopimuksen solmimista hankalana, koska se vaatii senaatin vahvistuksen.

Powell arvioi puheessaan myös, että palestiinalaisvaltio on mahdollista perustaa vuoteen 2005 mennessä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.01.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.