Mainos

Powell: tiedustelutiedot joukkotuhoaseista olivat puutteellisia

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell myönsi, että tiedustelutiedot Irakin väitetyistä kemiallisista ja biologisista aseista eivät olleet "aukottomia" .

Powell totesi, että "dramaattisimmat" kohdat hänen puheestaan YK:lle ennen Irakin sotaa perustuivat puutteellisiin tiedustelutietoihin. Hänen mukaansa erityisesti tiedot Irakin väitetyistä kemiallisista ja biologisista aseista eivät olleet "aukottomia". Ennen sotaa Yhdysvaltain hallinto väitti, että sillä oli todisteita siitä, että Irak oli kehittänyt joukkotuhoaseita.

- Nyt näyttää siltä, että niin ei ollut, että tiedoissa oli aukkoja. Mutta siihen aikaan kun valmistelin esitelmääni, ne esitettiin minulle siten, että ne olivat aukottomia, Powell totesi Washingtonissa varhain tänään Suomen aikaan palattuaan Brysselistä Nato-juhlallisuuksista.

Powell totesi myös toivovansa, että Yhdysvaltain Irakin-tiedustelua tutkiva komissio paljastaisi, kuinka Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA päätyi luottamaan epäluotettaviin lähteisiin avaintodisteenaan.

Todisteita joukkotuhoaseista pidettiin tärkeimpänä perusteluna sodan aloittamiselle. Powellin kommentit ovat olleet tähän mennessä Yhdysvaltain hallinnon suorimmat lausunnot siitä, että tiedustelutiedot olivat todennäköisesti vääriä.

Yhdysvaltain hallintoa on voimakkaasti kritisoitu siitä, että se johti amerikkalaisia harhaan ennen Irakin sotaa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.