Mainos

Powell sekä kehui että kritisoi Venäjää

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell aloitti Moskovan vierailunsa kehumalla USA:n ja Venäjän välisiä hyviä suhteita. Samana päivänä Powell kuitenkin kritisoi Izvetsja-lehdessä Venäjän demokratiaa ja maan ulkopolitiikkaa naapurimaissa.

Colin Powell


Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on aloittanut Moskovan-vierailunsa kehumalla Yhdysvaltojen ja Venäjän välisiä hyviä suhteita. Samana päivänä Izvestija-lehden etusivulla julkaistussa artikkelissa sävy oli kuitenkin toinen, ulkoministerin kritisoidessa Venäjän demokratiaa ja maan ulkopolitiikkaa naapurimaissa.

Powell kirjoittaa, ettei Venäjän demokraattinen järjestelmä vielä näytä löytäneen elintärkeää tasapainoa toimeenpanovallan, lainsäädäntövallan ja tuomiovallan välillä. Poliittinen valta ei ole vielä täysin kytköksissä lakiin. Powell kritisoi myös Venäjän Tshetshenian politiikkaa ja maan asennetta lähivaltioita - arvattavasti Georgiaa, Moldovaa ja Ukrainaa - kohtaan. Powell ei kuitenkaan maininnut näitä maita suoraan nimeltä.

Powellin mukaan tietyt kehityssuunnat Venäjän sisäpolitiikassa Tshetsheniassa ja ulkopolitiikassa entisestä Neuvostoliitosta erkaantuneita valtioita kohtaan ovat herättäneet huolestusta. Maanantaina Venäjän televisiossa Powell kuitenkin ylisti Washingtonin ja Moskovan jatkuvasti parantuvia suhteita. Samoin presidentti George W. Bushin ja hänen kollegansa Vladimir Putinin suhteet ovat Powellin mukaan "vakaalla pohjalla".

Powell aloitti kaksipäiväisen vierailunsa Moskovassa tapaamalla virkaveljensä Igor Ivanovin. Myöhemmin maanantaina hän tapaa myös presidentti Putinin ja muuta Venäjän korkeinta johtoa. Powell saapui Moskovaa sunnuntaina Georgiasta, missä hän osallistui maan uuden presidentin Mihail Saakashvilin virkaanastujaisiin.

(MTV3- STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.