Mainos

Powell pyysi vankiskandaalia anteeksi

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on pyytänyt anteksi Irakilaisvankien kohtelua. Afganistanin vankien pahoinpitelyepäilyistä on puolestaan aloitettu tutkinnat.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on julkaissut tanskalaislehdessä kirjeen, jossa hän pyytää anteeksi irakilaisvankien kohtelua Abu Ghraibin vankilassa. Hän myös vakuuttaa, että oikeus tulee tapahtumaan.

Powellin kirje julkaistiin Politiken-sanomalehdessä vain muutamia päiviä ennen kuin Tanskan hallituksen on määrä päättää tanskalaisjoukkojen komennuksen pidentämisestä Irakissa. Sekä Powell että presidentti George Bush ovat jo pyytäneet anteeksi amerikkalaissotilaiden tekoja irakilaisvankilassa.

-Presidentti on esittänyt anteeksipyynnön kansakunnan puolesta. Me vahvistamme tuon anteeksipyynnön, Powell sanoi kirjeessään.

-Voin kertoa teille suoraan sydämestäni: Me käsittelemme tämän. Me näemme, että oikeus tapahtuu, hän jatkoi.

Tanska on ollut Yhdysvaltain vahva liittolainen Irakin sodassa, mutta pääministeri Anders Fogh Rasmussen sanoi muutama viikko sitten, että liittouman täytyy ryhtyä erityisen voimakkaisiin toimenpiteisiin palauttaakseen arabimaiden luottamuksen.

USA aloitti tutkinnat Afganistanin vankien pahoinpitelyepäilyistä

Yhdysvallat on aloittanut selvityksen syytöksistä, joiden mukaan vankeja on pahoinpidelty amerikkalaisten kuulustelukeskuksissa Afganistanissa, kertoo armeijan edustaja. Tutkintaa johtava prikaatikenraali Charles H. Jacoby on jo aloittanut työnsä.

-Kenraali Jacoby suorittaa kolmatta päivää perinpohjaista tarkastusta kaikissa liittouman pidätyskeskuksissa sekä tarkistaa menettelytapoja, kertoi everstiluutnantti Tucker Mansager.

-Hän on jo vieraillut kahdessa syrjäisessä läpikulkukeskuksessa, Mansager jatkoi.

Kaikkien pidätyskeskusten tarkkaa sijaintia ei ole kerrottu. Mansagerin mukaan keskuksia on parikymmentä. Tutkinta aloitettiin sen jälkeen kun kolme entistä vankia kertoi pahoinpitelyistä Irakin vankiskandaalin mainingeissa. Entinen afgaanipoliisi kertoi, kuinka häntä hakattiin, häväistiin seksuaalisesti ja estettiin nukkumasta pidätyksen aikana viime vuonna.

Yhdysvallat on pidättänyt satoja ihmisiä epäiltynä yhteyksistä Talebaniin tai al-Qaidaan. Suurinta osaa pidetään Bagramin lentotukikohdassa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.