Powell neuvotteli Kiinassa

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell keskusteli tänään Kiinan johdon kanssa Irakin-kriisistä ja Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell neuvotteli tänään Kiinan johdon kanssa Irakin vastaisista toimista ja Pohjois-Korean ydinohjelmasta. Powell tapasi presidentti Jiang Zeminin, varapresidentti Hu Jintaon ja ulkoministeri Tang Jiaxuanin Pekingissä.

-Uskon, että Kiina haluaa tehdä mitä kykenee. Uskon myös, että he haluavat pitäytyä hiljaisessa roolissa, Powell sanoi neuvottelujensa jälkeen Pohjois-Koreaan viitaten.

Yhdysvallat haluaisi Kiinan toimivan aktiivisemmin Pohjois-Korean taivuttelemiseksi luopumaan ydinohjelmastaan. Yhdysvallat uskoo, että ohjelma on suunnattu ydinaseiden kehittelemiseen. Powell ei tänään pitämässään lehdistötilaisuudessa sanonut, mitä Kiina voisi tehdä Pohjois-Korean taivuttelemiseksi.

Kriisi Pohjois-Korean ydinohjelmasta puhkesi viime syksynä sen jälkeen, kun Yhdysvallat sanoi Pohjois-Korean myöntäneen, että sillä on salainen ydinaseohjelma. Kiina on Pohjois-Korean vanhana liittolaisena keskeisessä asemassa Yhdysvaltain ajamassa monenvälisessä strategiassa ydinohjelmasta luopumiseksi. Pohjois-Korea vaatii Yhdysvaltoja neuvottelemaan sen kanssa suoraan ja kahdenvälisesti.

-Yhdysvallat ja Kiina haluavat ongelmaan rauhanomaisen ja diplomaattisen ratkaisun. Ongelmaa ei kuitenkaan voida pitää Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean kahdenvälisenä asiana, Powell sanoi.

Irak esillä myös

Powell keskusteli Kiinan johdon kanssa myös Irakista. Ulkoministeri kertoi viestineensä Kiinalle Yhdysvaltain kannan, jonka mukaan nyt saattaisi olla sopiva aika pakottaa Irak luopumaan joukkotuhoaseistaan.

Kiinan viranomaiset ovat sanoneet haluavansa antaa YK:n asetarkastajille lisää aikaa. Jotkut tarkkailijat uskovat, että Kiina saattaisi olla valmis olemaan käyttämättä veto-oikeuttaa voimankäyttöön oikeuttavan uuden päätöslauselman kaatamiseksi. Powell sanoi, ettei hänen olisi ollut sopivaa pyytää Kiinaa tukemaan Yhdysvaltain ajamaa uutta päätöslauselmaa, koska sitä ei ole vielä esitetty.

Kiina on Irak-päätöslauselman suhteen tavallaan puun ja kuoren välissä. Se ei halua riskeerata suhteitaan Yhdysvaltoihin, mutta ei myöskään halua nähdä yksipuolista voimankäyttöä Irakia vastaan. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Kiina pitää YK:ta tärkeänä kanavana pyrkimyksissään vastustaa Yhdysvaltain politiikkaa, jonka se katsoo tähtäävän maailmanlaajuisen ylivalta-aseman muodostamiseen.

Jos Yhdysvallat käyttää voimaa Irakia vastaan ilman turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa, heikentää se YK:n arvovaltaa ja on samalla takaisku Kiinan ponnisteluille Yhdysvaltain ylivaltapyrkimyksiä vastaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat