Mainos

Powell jatkaa kiivasta sukkulointia

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell jatkaa diplomatiayrityksiä. Seuraavaksi vuorossa ovat tapaamiset Libanonin ja Syyriaan johtajien kanssa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on neuvotellut tänään sekä palestiinalaisjohdon että Israelin pääministerin kanssa. Powell tapasi illalla Ariel Sharonin keskusteltuaan sitä ennen Jasser Arafatin kanssa.

Keskustelut Arafatin päämajassa Ramallahissa venyivät päivällä kolmituntisiksi. Ulkoministeri Powell luonnehti keskusteluja "hyödyllisiksi ja rakentaviksi". Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Powell teki keskusteluissa useaan otteeseen selväksi Arafatille, että itsemurhaiskujen on loputtava, koska ne estävät tilanteen kehittymisen paremmaksi.

Palestiinalaisten mukaan Arafat puolestaan korosti, että Israelin miehityksen on päätyttävä.

-Arafat kertoi Powellille tilanteesta kentällä ja vaati, että Israelin joukkojen on vetäydyttävä välittömästi kaikista palestiinalaiskaupungeista, -kylistä, -leireistä ja muilta alueilta, selvitti Arafatin avustaja Nabil Abu Rudeina uutistoimisto AFP:lle.

Rudeinan mukaan Powell ja Arafat sopivat myös neuvottelujen jatkamisesta vuorokauden kuluessa. Tietoa ei kuitenkaan vahvistettu muualta.

Tiukat turvatoimet

Turvatoimet olivat todella tiukkoja.

Turvatoimet olivat äärimmäisen tiukat Powellin autosaattueen tullessa Arafatin päämajaan, jota israelilaiset joukot edelleen piirittävät. Saattuetta suojaamassa oli runsaasti kiväärein ja luotiliivein varustautuneita Yhdysvaltain turvallisuuspalvelun miehiä.

Tapaaminen toteutui vasta sen jälkeen kun Arafat tuomitsi Powellin vaatimuksesta palestiinalaisten itsemurhaiskun, jossa kuoli kuusi ihmistä perjantaina Jerusalemissa.

Israelin pääministeri Ariel Sharon on sanonut Powellin ja Arafatin tapaamista "traagiseksi erehdykseksi". Arafatin lisäksi tapaamisessa olivat mukana palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat, tiedotusministeri Jasser Abed Rabbo ja Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n kakkosmies Mahmud Abbas.

Kiertomatka jatkuu

Powell jatkaa Libanonin viranomaisten mukaan Lähi-idän kiertomatkaansa huomenna vierailuilla Libanoniin ja Syyriaan. Ulkoministerin on määrä huomenna käydä keskusteluja Libanonin viranomaisten kanssa ja tavata muun muassa pääministeri Rafiq Hariri.
Haririn oli määrä matkustaa huomenna Yhdysvaltoihin, mutta hän on perunut matkan. Sen paremmin Libanon kuin Syyriakaan eivät ole Powellin alkuperäisessä Lähi-idän kiertomatkan ohjelmassa.

Powell aloitti kierroksensa viikko sitten.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 14.04.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.