Mainos

Powell ja Ivanov sopivat tiiviistä yhteistyöstä

Yhdysvaltain ulkoministeri on ensimmäisellä vierailullaan Lähi-idässä.

Colin Powell

Yhdysvallat ja Venäjä ovat sopineet kutsuvansa koolle asiantuntijaryhmän selvittämään suunniteltua ohjuspuolustusjärjestelmää. Asiasta kertoi uutistoimisto Interfax sen jälkeen kun maiden ulkoministerit olivat tavanneet Egyptissä tänään.

Yhdysvaltain uusi ulkoministeri Colin Powell ja Venäjän Igor Ivanov tapasivat Kairossa ensimmäistä kertaa kasvotusten. Molemmat osapuolet kuvailivat yli tunnin kestäneitä keskusteluja "erinomaisiksi" ja "ystävällisiksi". Ministerit olivat yhtä mieltä siitä, että Yhdysvaltojen ja Venäjän on tehtävä tiivistä yhteistyötä kansainvälisen turvallisuuden eteen.

Ivanovin mukaan tapaamisessa sovittiin tiiviin ja rakentavan vuoropuheluyhteyden luomisesta. Hänen mukaansa oli kuitenkin ollut liian optimistista odottaa, että ministerit olisivat voineet ensimmäisessä tapaamisessaan selvittää kaikki osapuolten erimielisyydet. Maiden välillä on syviä erimielisyyksiä esimerkiksi Irakin vastaisista ilmaiskuista ja talouspakotteista sekä Yhdysvaltain suunnittelemasta uudesta ohjuspuolustusjärjestelmästä, jota Venäjä vastustaa jyrkästi.

Aamupäivällä Kairoon saapunut Powell sanoi ennen tapaamista suhtautuvansa venäläiseen kollegaansa avoimin ja vilpittömin mielin. Hän lisäsi, että kokemus sotilaallisesti yhteistyöstä venäläisten kanssa antaa hänelle hyviä suuntaviivoja.

-Tästä alkaa Bushin hallinnon ja Putinin hallinnon yhteensitominen, Powell totesi toimittajille. Ulkoministeritapaaminen oli ensimmäinen kerta, kun Venäjän ja Yhdysvaltain korkean tason edustajat kohtaavat toisensa sitten presidentti George W. Bushin virkaanastumisen. Ministerien tapaaminen ajoittui Powellin nelipäiväisen Lähi-idän kiertomatkan yhteyteen.

Powell saapui tänään Egyptiin, ja vierailee vielä illalla Israelissa. Powellin on määrä käydä Israelin lisäksi niin palestiinalaisalueella kuin Egyptin lisäksi neljän muun Lähi-idän maan pääkaupungeissa. Tämän jälkeen hän matkustaa Brysseliin keskustelemaan Nato-maiden ulkoministerien kanssa.

Powell tapaa myös muiden muassa Egyptin presidentin Hosni Mubarakin. Matkustettuaan Israeliin Powell tapaa Ariel Sharonin ja virkaatekevän pääministerin Ehud Barakin sekä palestiinalaisten presidentin Jasser Arafati. Asialistalla ovat muun muassa Lähi-idän rauhanprosessi ja Irakin vastaiset pakotteet.

Palestiinalaiset osoittivat eilen mieltään Gazassa. He ovat raivoissaan Yhdysvaltain Irakin vastaisista ilmahyökkäyksistä ja pelkäävät Yhdysvaltojen yhtyvän Israelin pääministeriksi helmikuun alussa valitun Ariel Sharonin kantaan siitä, että palestiinalaisten kansannousun olisi loputtava ennen kuin Lähi-idän rauhanneuvotteluja voidaan jatkaa.

Eilisissä levottomuuksissa sai jälleen surmansa yksi palestiinalaismies, joka kuoli israelilaissotilaiden luoteihin Länsirannan alueella. Lähi-idän levottomuuksissa on syyskuun jälkeen kuollut jo noin 400 ihmistä. (MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.