Mainos

Powell: Irakilla piilossa kiellettyjä aseita

USA:n tiedustelutietojen mukaan Irak piilottelee yhä kiellettyä asemateriaalia ja jatkaa kiellettyjen aseiden valmistusta.

Yhdysvaltain puolustusministerin Colin Powellin mukana Irakin presidentti Saddam Hussein on päättänyt olla tottelematta YK:n aseriisuntaa vaativaa päätöslauselmaa.

-Yli kaksitoista vuotta hän on toistanut "ei, en tahdo", painotti Powell puheessaan keskiviikkona. -Mikään, mitä olemme nähneet päätöslauselman 1441 hyväksymisen jälkeen, ei viittaa siihen, että Saddam Hussein olisi tehnyt strategisen ja poliittisen päätöksen aseriisunnasta, Powell tähdensi. -Näemme muutaman päivän kuluessa, onko hän tehnyt tämän päätöksen, sanoi Powell puhuessaan Washingtonissa Strategisten ja kansainvälisten tutkimusten laitoksessa.

Powellin mukaan Irakin presidentillä on kuitenkin "vielä yksi, viimeinen mahdollisuus" luopua Irakin joukkotuhoaseista rauhanomaisesti.

Powell vakuutti, että Irakilla on yhä piilossa aseita ja muuta YK: kieltämää asemateriaalia. Hänen mukaansa Irakilla on piilossa mm. al-Samoud-ohjusten salaiseen valmistukseen tarvittavaa laitteistoa. Powellin syytteiden mukaan Irakissa valmistetaan lisää juuri niitä ohjuksia, joita maa sanoo parhaillaan hävittävänsä.

Powell osallistuu perjantaina New Yorkissa YK:n turvallisuusneuvoston kokoukseen, jossa asetarkastajat esittävät uuden raporttinsa. Neuvosto saattaa äänestää jo ensi viikon alussa Yhdysvaltain ja sen liittolaisten esittämästä uudesta päätöslauselmasta, jossa todetaan, että Irakin ei ole noudattanut käskyä aseriisunnasta.

Daschle arvosteli sotaintoa


Demokraattisenaattori Tom Daschle arvostelee kitkerästi Poweliin kiirettä iskuihin.

Daschlen mukaan asetarkastuksia pitäisi jatkaa eikä Yhdysvaltain pitäisi lähteä sotaan Irakia vastaan ilman YK:n ja kansainvälisen yhteisön tukea. -Meidän ei pidä hyväksyä juuri nyt diplomatian häviötä, painottaa Daschle.

Samalla hän syyttää maan hallintoa Pohjois-Korean aiheuttaman uhkan vähättelystä. -Se on paljon välittömämpi uhka meille kuin mikään muu maa, hän sanoi tänään CNN:n haastattelussa.

Saddam: Ohjusten tuhoamiselle ei perusteita


Irakin presidentti Saddam Hussein sanoi tänään, ettei YK:n määräykselle irakilaisten al-Samoud-ohjusten tuhoamisesta ole minkäänlaista perustetta.

Saddam sanoi Irakin televisiossa esitetyssä lausunnossa, että ohjukset ylittävät vain 10-12 kilometrillä YK:n määräämän 150 kilometrin ylärajan. -Yltävätkö ne Israeliin? Yltävätkö ne Yhdysvaltoihin? Saddam kyseli Irakin sotilasjohdon tapaamisessa.

Irak jatkoi tänään YK:n valvonnassa al-Samoud-ohjusten tuhoamista. Irakilla arvellaan olevan satakunta näitä ohjuksia, joita on toistaiseksi tuhottu 25.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 05.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.