Powell haluaa tavata Geneven aloitteen tekijät

Ulkoministeri Powell tapaa joukon israelilaisia ja palestiinalaisia poliitikkoja, jotka ovat tehneet oman ehdotuksensa rauhan saamiseksi Lähi-itään.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on ilmoittanut, että hän aikoo tavata epävirallisen Lähi-idän rauhansuunnitelman tekijät Israelin vastustuksesta huolimatta. Powell sanoi tänään Tunisiassa, että hänellä on oikeus tavata keitä tahansa, joilla on ajatuksia siitä, kuinka israelilaisten ja palestiinalaisten välille saataisiin rauha. Toteamuksellaan ulkoministeri näpäytti Israelin varapääministeriä Ehud Olmertia, jonka mielestä tällainen tapaaminen olisi "virhe". Israelin hallitus on torjunut Geneven aloitteena tunnetun rauhansuunnitelman ja pitää sen tukijoita palestiinalaismyönteisinä.

Viime maanantaina julkistetun suunnitelman on laatinut joukko arvostettuja israelilaisia ja palestiinalaisia poliitikkoja Israelin entisen oikeusministerin Yossi Beilinin ja palestiinalaisten entisen tiedotusministerin Jasser Abed Rabbon johdolla. Powellin on määrä tavata molemmat Washingtonissa perjantaina. Tarkkailijapiireissä huomautetaan, että Powellin veto antaa aivan uutta uskottavuutta suunnitelmalle, jota on pidetty aiemmin lähinnä vertauskuvallisena.

Ensin sopimus, sitten rauha

Geneven aloitteen mukaan palestiinalaiset käytännössä luopuisivat miljoonien pakolaisten oikeudesta palata kotiseuduilleen. Osa voisi palata, mutta vain Israelin suostumuksella, ja osa voisi palata Länsirannalle ja Gazaan perustettavaan palestiinalaisvaltioon. Palestiinalaiset tunnustaisivat Israelin valtion ja saisivat 97,5 prosenttia alueista, jotka Israel valtasi vuoden 1967 kuuden päivän sodassa.

Useimmat Länsirannan ja Gazan siirtokunnista purettaisiin, mutta Israel liittäisi alueisiinsa kaksi suurta siirtokuntaa Jerusalemin etelä- ja itäpuolella sekä 12 muuta siirtokuntaa kaupungin itäosassa. Jerusalem jaettaisiin hallinnollisesti ja siitä tulisi molempien valtioiden pääkaupunki. Palestiinalaiset saisivat hallintaansa Temppelivuoren eli Haram al-Sharifin ja juutalaiset sen alapuolella sijaitsevan Itkumuurin. Geneven aloite poikkeaa selvästi tiekarttana tunnetusta rauhansuunnitelmasta. Lähtökohtana on nyt, että sopimus tehdään ensin ja rauha solmitaan myöhemmin. Tiekartta puolestaan lähtee siitä, että ensin on luotava edellytykset sopimukselle.

(MTV3-STT-BBC-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat