Mainos

Powell hakee tukea Irak-hyökkäykselle turvallisuusneuvostosta

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell sanoi tänään toivovansa, että hyökkäys Irakiin saa yhdeksän tai kymmenen tukijaa taakseen YK:n turvallisuusneuvostossa.

-Minusta meillä on vahva mahdollisuus saada tarvittavat äänet päätöslauselman läpimenoon. Sitten on katsottava, käyttääkö joku veto-oikeutta sitä vastaan, Powell sanoi NBC-televisiokanavan haastattelussa.

Turvallisuusneuvosto äänestänee Yhdysvaltain, Britannian ja Espanjan päätöslauselmaehdotuksesta tällä viikolla. Ehdotus sallisi sotilaallisen toiminnan Irakia vastaan.

Fox-yhtiön uutisten haastattelussa Powell sanoi, että Ranskan kanta voi vaikuttaa maiden välisiin suhteisiin. Ranska ei ole virallisesti ilmoittanut aikovansa käyttää veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa, mutta Powellin mukaan se ei olisi yllätys.

Turvallisuusneuvosto äänestänee Yhdysvaltain, Britannian ja Espanjan päätöslauselmaehdotuksesta ensi viikolla. Ehdotus sallisi sotilaallisen toiminnan Irakia vastaan.

Ranskan lisäksi myös Kiina ja Venäjä vastustavat päätöslauselmaehdotusta ja voivat kaataa sen läpimenon veto-oikeudellaan, vaikka ehdotus saisikin tarvitsemansa yhdeksän ääntä taakseen.

Saksa kutsuisi valtionpäämiehet YK:n turvallisuusneuvoston kokoukseen

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder tiedotti tänään toivovansa, että valtionpäämiehet osallistuisivat ensi viikolla järjestettävään YK:n turvallisuusneuvoston istuntoon. Ranska esitti samanlaisen toiveen perjantaina.

Turvallisuusneuvosto äänestää mahdollisesti jo tiistaina Yhdysvaltain, Britannian ja Espanjan päätöslauselmaehdotuksesta, joka asettaisi maaliskuun 17. päivän Irakin aseistariisunnan takarajaksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on todennut, ettei valtionpäämiehien kutsumiseen ole syytä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.