Mainos

Powell: Biopassien käyttöönottoa lykättävä

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on sitä mieltä, että niin sanottujen biotunnistepassien käyttöönottoa pitää lykätä. Suomessakin passit saadaan käyttöön aikaisintaan ensi vuonna.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Colin Powell ja turvallisuusministeri Tom Ridge esittävät niin sanottujen biotunnistepassien käyttöönoton lykkäämistä kahdella vuodella. Powell ja Ridge ovat lähettäneet asiasta kirjelmän kongressille.

Kongressin 2002 hyväksymän uuden lainsäädännön tavoitteena on Yhdysvaltojen rajaturvallisuuden parantaminen syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskujen jälkeen. Maiden, joiden kansalaiset pääsevät Yhdysvaltoihin viisumitta, on lainsäädännön mukaan otettava käyttöön biometriset passit tai ryhdyttävä anomaan viisumeja. Biotunnisteena voidaan käyttää esimerkiksi silmän iiristä tai sormenjälkeä.

Matkailutulot vaarassa

Powell ja Ridge toteavat kirjelmässään, että ulkomaiden hallitukset eivät pysty valmistamaan biotunnistepasseja kongressin asettamaan määräaikaan eli 26. lokakuuta mennessä. Mikäli määräaikaa ei lykätä, voisi Yhdysvallat menettää miljardien dollareiden matkailutulot, ministerit toteavat.

Ilman viisumia pääsevät Yhdysvaltoihin nykyisin 27 maan kansalaiset, joukossa kaikki EU-maat Kreikkaa lukuun ottamatta. Myös Suomen viranomaiset ovat ilmoittaneet, että biotunnisteen sisältävät passit voidaan ottaa Suomessa käyttöön aikaisintaan toukokuussa 2005.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.