Potilasturvallisuus vaarassa? Tiedot potilasvahingoista liian hajallaan

Potilasturvallisuus paranisi Suomessa huomattavasti, jos tieto kaikista potilasvahingoista kerättäisiin samaan paikkaan. Tätä mieltä on Valviran ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Markus Henriksson.

Tällä hetkellä tieto esimerkiksi erilaisista hoitovirheistä on hajallaan lukuisissa eri paikoissa.

– Eri tietopurot olisi Suomessa koottava yhteen jonkinlaiseen tilannekuvakeskukseen. Nytkin meillä on hyviä tilastoja, mutta ne on kerättävä niin monelta eri viranomaiselta, että joitain mahdollisesti hyvinkin tärkeitä asioita voi jäädä havaitsematta. Heikkoja signaaleja tulee eri puolilta, mutta suuri signaali ei vahvistu riittävästi, Henriksson arvioi.

Tilastoja potilasvahingoista pitävät muun muassa Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira, Potilasvakuutuskeskus, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä aluehallintovirastot eri puolilla maata.

Yhä enemmän ilmoituksia päihdeongelmaisista lääkäreistä

Potilasvakuutuskeskukselle tehtiin viime vuonna lakisääteisen potilasvakuutuksen perusteella yhteensä vajaat 8 000 vahinkoilmoitusta. Määrä kasvoi edellisvuodesta viitisen prosenttia.

Myös Valvirassa ja aluehallintavirastoissa valvonta-asioiden määrä on lisääntynyt. Se johtuu Henrikssonin mukaan siitä, että työnantajien tekemä omavalvonta on parantunut.

– Saamme työnantajilta aiempaa enemmän ilmoituksia esimerkiksi lääkäreistä, joilla on päihdeongelmia. Se on sinänsä hyvin pieni ryhmä, mutta valvontaviranomaisen rooli tällaisissa henkilöturvallisuuteen liittyvien asioiden selvittelyssä on tärkeä.

Henriksson korostaa terveydenalan omavalvonnan merkitystä.

– Ilmailuturvallisuus on Suomessa hyvä, ja se perustuu juuri lentäjien, lennonjohtajien ja lentokonehuollon omavalvontaan. Meillä terveydenhuollossa olisi siinä paljon oppimista.

Vaarantavatko keikkatyöläiset potilasturvallisuuden?

Nyky-Suomessa on Henrikssonin mukaan ilmiötä, jotka voivat heikentää potilasturvallisuutta.

– Meillä on yhä enemmän muun muassa keikkatyöntekijöitä. Kun on paljon lyhytaikaisia, epävakaita työsuhteita, johdon omavalvonta on vaikeampaa.

Lisäksi terveydenhuollosta sosiaalihuoltoon on siirretty yhä sairaampia ihmisiä.

– Heillä on esimerkiksi yhä monimutkaisempia ja haasteellisempia hoitoja päällä. Olisi hyvin tärkeää varmistaa, että sosiaalihuoltoon ei tule lääketieteellisesti katsoen liian vaativaa hoidettavaa ja että sosiaalihuollossa voidaan varmistaa myös lääkehoidon turvallisuus.

Lue myös:

    Uusimmat