Potilasturvalaki - suojelu- vai pakkolaki?

Maria Guzenina-Richardson (sdp) ja Sirpa Asko-Seljavaara (kok.)

Guzenina-Richardsonin ja Asko-Seljavaaran keskustelu ns. Tehy-laista äityi paikoin kiihkeäksi. Molemmat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tilanne on saatava ratkaistuksi ennen joukkoirtisnoutumisia. Raha ratkaisee, mutta mistä se löytyy?

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet kansanedustajat Maria Guzenina-Richardson (SDP) ja Sirpa Asko-Seljavaara (Kok) ovat eri mieltä siitä, onko potilasturvalaki eli ns. Tehy-laki suojelutyölaki vai pakkolaki.

Sirpa Asko-Seljavaaran mukaan lain ainoa tarkoitus on turvata terveydenhuollon suojelutyö.

- On terveydenhuoltoalan velvollisuus hoitaa työnsä. Tehy on nyt kieltäytynyt suojelutyöstä irtisanoutumisella. En kuitenkaan usko, että uhkasakkoa sovelletaan, vaan uskon, että sovintoon saavutaan sitä ennen, Asko-Seljavaara toteaa.

Maria Guzenina-Richardson on huolissaan siitä, millaisista raunioista suomalaista terveydenhuoltoa lähdettäisiin rakentamaan, mikäli potilasturvalaki otettaisiin käyttöön.

- Pakkolaista viestii se, että potilasturvalaissa on uhkasakko. Tehy haluaa olla mukana määrittelemässä suojatyön rajoja. Nyt kuntatyönantaja määrittelee rajat, ja tehy otetaan mukaan kuulemiseen, ei päätöksentekoon, Guzenina-Richardson sanoo.

Potilasturvalain toteutuminen

Asko-Seljavaara kertoo, että mikäli potilasturvalaki otetaan käyttöön työnantaja ilmoittaa ensin Tehyn paikallisosastolle, keitä kutsutaan töihin ja milloin. Tehy hyväksyy listan, joka menee lääninhallitukselle hyväksyttäväksi, ja sitten ihmiset tulevat töihin.

Guzenina-Richardson muistuttaa, että suomalaisten henki ja terveys tulee olemaan vaarassa, mikäli työtaistelu toteutuu.

- Tämä laki ei tule turvaamaan potilaiden henkeä, pakkotöihin määrättyjen hoitajien määrä on niin pieni. Ainoa mikä tulee potilasturvallisuuden turvaamaan, on se, että tälle ydinongelmalle löytyy ratkaisu. Palkkaongelma on saatava ratkaisu.

Tilanne saatava ratkaistua

Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että tilanne on saatava ratkaistua ennen irtisanoutumisien alkua.

- Potilasturvalaki mahdollistaa tilanteen jatkumisen pari viikkoa, mutta sitten edessä on kaaos, Asko-Seljavaara varoittaa.

- Ymmärrän Tehyläisiä täysin. Heidän palkkansa on jäänyt jälkeen1990-luvusta lähtien. En tiedä mitä valtuuksia sovittelulautakunnalle on annettu. Toivon, että ehdotus on semmoinen, että molemmat osapuolet voivat sen hyväksyä, hän toivoo.

Raha ratkaisee. Asko-Seljavaara uskoo, että tämä raha löytyy joko valtiolta tai kunnilta.

- Kunnilla tätä rahaa ei ole, sen on tultava suoraan valtiolta, Guzenina-Richardson painottaa.

Päätös syntyi aamuyöllä

Potilasturvalain ensimmäinen eduskuntakäsittely saatiin päätökseen aamuyöllä. Opposition muutosehdotukset kaadettiin yksin kappalein yhtenäisenä pysyneen hallitusrintaman voimin. Lain toinen käsittely on perjantaina. Oppositio vastustaa lakia pitämällä sitä pakkotyölakina, joka pelottelee ja kasaa uusia esteitä hoitajien palkkariidan sopimisen tielle.

Koska laki säädettiin tavallisen lain tavoin, sen hyväksymiseen tarvittiin vain enemmistön tuki. Mikäli lakia olisi säädetty perustuslain tavoin, se olisi vaatinut myös opposition tuen.

Lue myös:

    Uusimmat