Mainos

"Potilastietojärjestelmien puutteita vähätellään"

Helsingin potilasyhdistyksen puheenjohtajan mukaan sairaanhoitopiirien puutteelliset potilastietojärjestelmät vaarantavat potilaiden hengen. Erityisesti vaarassa ovat lapset ja iäkkäät potilaat.

Sairaanhoitopiirien johdot vähättelevät potilastietojärjestelmiin liittyviä ongelmia pakon edessä. Näin sanoo MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Helsingin potilasyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Päivike.

- Sairaanhoitopiirien johdon on pakko vähätellä puutteita, koska ne ovat investoineet tietokonejärjestelmään niin valtavasti rahaa.

Päivikkeen mukaan potilasyhdistyksiin tulevasta palautteesta peräti kolmannes koskee tietokoneongelmia.

- Potilastietojärjestelmä on täysin raakile ja se vaarantaa potilasturvallisuuden, Päivike toteaa.

Sairaanhoitopiirien puutteellisista potilastietojärjestelmistä kertoi keskiviikkona MTV:n 45 minuuttia -ohjelma. Sen mukaan keskeneräinen tietokoneohjelma on otettu käyttöön vastoin sairaanhoitopiirien tietohallinto-osastojen neuvoja.

Huonosti toimiva sähköinen sairauskertomus on johtanut lukuisiin hoitovirheisiin, joista Terveydenhuollon oikeusturvakeskukseen ja lääninhallituksiin on päätynyt noin sata tapausta. Ongelmaa hankaloittaa entisestään se, että sairaanhoitopiirit omistavat yhtiön, joka kehittää ja myy sähköistä sairauskertomus tietokoneohjelmaa sairaanhoitopiireille.

Oma sairauskertomus aina mukana

Potilastietojärjestelmien puute vaarantaa Päivikkeen mukaan erityisesti lasten terveyden.

- Riskiryhmiin kuuluvat myös muun muassa hyvin iäkkäät potilaat tai mielenterveysongelmista kärsivät, joilla voi olla vaikeuksia kertoa esimerkiksi ambulanssihenkilökunnalle lääkityksestään, hän kuvailee.

Päivike itse on päivittänyt omalle tietokoneelleen tiedot omasta lääkityksestään sekä sairaanhoitotoimenpiteistä.

- Printtaan tämän muutaman sivun paperin aina mukaani, kun lähden esimerkiksi matkoille. Tämän paperin annan saman tien akuutissa tilanteessa sille henkilölle, joka vastaa avun antamisesta.

Vaikeus saada omia asiakirjoja hämmentää

Potilasyhdistykseen tulee runsaasti palautetta myös siitä, ettei potilas saa nähdä itseään koskevia tietoja, joita sairaalat säilyttävät.

- Tämä on mennyt niin pitkälle, että olemme joutuneet kehottamaan potilasta kantelemaan asiasta, jotta hän saisi omia hoitojaan koskevat tiedot. Kantelun avulla kun tiedot ainakin varmasti saa, sanoo Päivike.

Helsingin potilasyhdistyksen puheenjohtaja ihmettelee myös sitä, että ATK-järjestelmästä ulosajetut potilasasiakirjat ovat usein valikoituja.

- Sieltä voidaan ATK-ajossa poistaa kaikkein tärkein asia, joka koskee ihmisen henkeä: DNR-merkintä, joka tarkoittaa, että "ei elvytetä". Tämä saattaa tulla omaisille ja potilaille täytenä yllätyksenä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.