Mainos

Potilas heräsi kesken leikkauksen - lääkäri itse nukahti

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi tänään kirurgista, joka oli leikkaussalissa päihtyneenä ja leikkausta suorittaessaan turmeli potilaan nilkan hermoja.

Tapaus ei ainutlaatuinen. Esimerkiksi Kalliolan Nurmijärven päihdeklinikalle kuntoutukseen ohjautuu lääkäreitä siinä missä muitakin ammatti-ihmisiä.

Päihdeklinikan johtaja Jyrki Lausvaara muistaa muun muassa tapauksen, jossa erään sairaalan anestesialääkäri ohjautui hoitoon, kun hän oli krapulaisena annostellut lääkettä väärin. Potilas oli herännyt kesken leikkauksen, kun taas lääkäri itse oli nukahtanut.

– Toinen tapaus oli sellainen, että päivystävä lääkäri löytyi sammuneena pukuhuoneen lattialta kesken päivystysvuoron. Voi miettiä, että kummassakin näistä tapauksista se ei varmastikaan ollut ensimmäinen kerta, kun päihteet olivat työssä jotenkin mukana, Lausvaara pohtii.

Vaikka alkoholi on kaikkien päihdekuntoutukseen ohjautuvien ykköspäihde, ovat lääkärit eräällä tavalla erityinen ryhmä - he voivat kirjoittaa itselleen reseptin.

– Lääkkeet ovat yksi iso ongelma. Lääkäreillä on lääkkeiden kirjoitusoikeus ja he saavat esimerkiksi näytepakkauksia, Lausvaara toteaa.

Lausvaaran mukaan hoitoon ohjautumisen suurin este on se, että ihminen ei tunnista omaa tilaansa. Se kuuluu taudinkuvaan.

Työyhteisö tai omaiset heräävät usein vasta sitten, kun on tapahtunut jokin niin vakava tilanne, että päihdeongelmaa ei voi enää piilottaa.

(MTV3)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.