Mainos

Potilaille päätyy miljoonia turhia lääkkeitä

Potilaille päätyy hurja määrä turhia lääkkeitä holtittomien lääkemäyräysten seurauksena. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan noin 70 lääkärin oikeuksia on rajoitettu holtittomien lääkemääräysten takia. Heistä selkeä enemmistö työskentelee yksityisellä puolella.

Turhien lääkemääräysten myötä potilaille on päätynyt esimerkiksi suuria määriä lääkkeitä, jotka väärinkäytettyinä aiheuttavat riippuvuutta. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi nukahtamis-, uni- ja rauhoittavat lääkkeet sekä jotkin vahvat kipulääkkeet. Niitä kaikkia käytetään myös päihtymistarkoituksessa.

Vaikka rajoitukset koskevat vain murto-osaa lääkärikunnasta, on kerrannaisvaikutus suuri. Valviran ohjaus- ja valvontaosastolla toimiva ylilääkäri Markus Henrikssonin arvion mukaan nyt rajoituksia saaneiden lääkäreiden kautta on ehtinyt kulkea potilaille miljoonia tabletteja liikaa.

Enemmistö eli noin kaksi kolmasosaa rajoituksista koskee yksityisiä lääkäreitä.

– Näissä tapauksissa lääkäri ei yleensä näe tarpeeksi vaivaa selvittääkseen potilaan tilanteen kokonaisvaltaisesti. Potilasasiakirjat ovat usein surkeita. Lääkäri ehkä itse kärsii työuupumuksesta, päihdeongelmasta tai ei vain osaa sanoa potilaalle ei. Myös se vaikuttaa, että he työskentelevät ilman työyhteisön tai esimiehen valvontaa, Henriksson listaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.