Potilaat suhtautuvat myrkytysuutisiin pääosin rauhallisesti

Eiliset uutisoinnit mahdollisesta myrkkyhoitajasta ja insuliinisurmaajasta vaikuttavat geriatrian erikoislääkäri Harriet Finne-Soverin mukaan vaihtelevasti niin hoito- ja vanhainkotien potilaisiin kuin heidän omaisiinkin.

- Sellaiset omaiset, joilla on entuudestaan hyviä kokemuksia hoitokodeista ja vanhainkodeista, eivät ole näistä uutisista varmasti moksiskaan. Ne taas jotka ovat olleet syystä tai toisesta tyytymättömiä, heissä voi herätä pelon tai ahdistuksen tunteita.

Finne-Soverin mukaan vanhain- ja hoitokotien potilaista suurin osa sairastaa muistisairauksia. Muistisairaudet vaikuttavat muun muassa potilaiden päättelykykyyn, joten terveydenhuoltoalaa ravistelleet uutiset eivät aiheuttane heille pelon tunteita.

- Sitä, minkälaisia tunteita nämä uutiset herättävät, tulisi mielestäni kysyä niiltä potilaita, joilla ei ole muistisairauksia. Heissä tämä saattaa toki aiheuttaa niin pelkoa kuin ahdistuneisuuttakin.

- Ajattelen niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät on ihmisiä siinä missä kaikki muutkin. Vaikka heillä on hyvä koulutus, se ei sulje pois tällaisia insuliinimurhaajan kaltaisia ääripäitä tästä joukosta. Mielestäni työntekijöiden palkkauksessa tulisi enemmän kiinnittää huomiota työntekijöiden taustoihin, jotta vältyttäisiin näiltä räikeimmiltä ylilyönneiltä, toteaa Finne-Soveri.

- Minä olen niin lähellä näitä paikkoja ja niiden henkilökuntia, että yksittäiset tapaukset ja poikkeukset eivät huolestuta, eivätkä mustaa tätä ammattikuntaa. Kun vielä ajatellaan, että tutkimuksia on tehty tämän alan ihmisistä, ja tulokset ovat osoittaneet, että he ovat hyvin sitotuneita työhönsä ja he kestävät työn aiheuttamaa stressiä hyvin. Näen tällaiset surulliset tapaukset siis yksittäisinä, mutta toki näitä pitää karsia niin paljon kuin suinkin voidaan, Finne-Soveri kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat