Mainos

Potilaat kaipaavat lisää tietoa eturauhassyövästä

Sairastuneiden mukaan hoitopäätöksen tekemiseen on usein liian vähän aikaa. Potilaat kertovat lääkäreiden tekevän hoitopäätöksiä joskus jopa yksinään. Suurin osa on kuitenkin tyytyväinen saamaansa hoitoon.

Eturauhassyöpään sairastuneet miehet toivovat lisää tietoa sairaudestaan ja sen hoitovaihtoehdoista. Suomen eturauhassyöpäyhdistyksen teettämän kyselyn mukaan monet potilaat kokivat, että hoitopäätöksen tekemiseen oli liian vähän aikaa. Usein päätös piti tehdä heti, kun tauti oli todettu. Toisinaan lääkäri on potilaan kokemuksen mukaan päättänyt hoidosta yksin.

- Paikallisena todettu syöpä etenee usein hitaasti, ja se voi "uinua" jopa vuosikymmeniä. Tästä syystä hoitovaihtoehtoja kannattaa pohtia lääkärin ja läheisten kanssa kaikessa rauhassa, sanoo eturauhassyöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Hannu Tavio.

Tavion mukaan potilailla voi usein olla aivan vääriä käsityksiä sairaudesta. Hoitovaihtoehdot olisi käytävä huolella läpi, ja potilaan pitäisi saada tarvittaessa myös erikoislääkärin neuvoja.

Joka kymmenes kyselyyn vastanneista koki tarvitsevansa psyykkistä ammattiapua. Suurin osa potilaista kertoi, että diagnoosin jälkeen päällimmäinen tunne oli taistelunhalu. Seuraavina mainittiin tulevaisuudenpelko, huoli läheisten pärjäämisestä, hämmennys ja syvä äkillinen järkytys. Suurin osa potilaista sanoi myös, että syöpä oli saanut heidät ajattelemaan elämää uudella tavalla.

Kyselyn mukaan 96 prosenttia suomalaismiehistä oli kuitenkin erittäin tai melko tyytyväisiä saamaansa hoitoon. Kyselyyn vastasi 657 eturauhassyöpään sairastunutta miestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.