Postipankki ja Vientiluotto PV:lle

Postipankista ja Vientiluotosta koostuvan rahoituskonsernin järjestely eteni torstaina, kun valtio luovutti uudelle PV-yhtymälle Postipankin ja Suomen Vientiluoton osakkeet. Osakesiirtojen jälkeen PV-yhtymän työnimellä kulkevan yhtiön kaikki osakkeet ovat valtion omistuksessa.

Omistusjärjestelyssä PV-yhtymän osakepääomaa korotettiin 1269 miljoonalla markalla. Valtio merkitsi sille suunnatussa annissa runsaat miljoona osaketta 8174 miljoonalla markalla eli 6440 markan kappalehintaan. Osakepääoman korotuksen maksuna valtio luovutti PV-yhtymälle omistamansa Postipankin ja Vientiluoton osakkeet.

Valtion osakemerkinnässä syntynyt 6,9 miljardin markan emissiovoitto eli ylikurssi kirjattiin yhtymän ylikurssirahastoon. Myöhemmin rahastosta siirretään 2630 miljoonaa markkaa perustettavaan käyttörahastoon, joka luetaan yhtiön vapaaseen omaan pääomaan.

Uuden yhtymän osakepääoma on torstaina toteutettujen osakepääoman korotuksen ja käyttörahaston perustamisen jälkeen yhteensä 1284 miljoonaa markkaa, sidottuun omaan pääomaan kuuluva ylikurssirahasto 4290 miljoonaa markkaa ja vapaaseen omaan pääomaan kuuluva käyttörahasto 2630 miljoonaa markkaa. Omaa pääomaa yhtiöllä on siten yhteensä 8204 miljoonaa markkaa.

Uuden konsernin vakavaraisuus on noin 14 prosenttia. Postipankki-konsernin vakavaraisuus oli syyskuun lopussa 10,9 prosenttia ja Vientiluoton 30,8 prosenttia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat