Mainos

Postipankin henkilöstö aikoo ryhtyä työtaistelutoimiin

Leonian asiakkaat saattavat kohdata maksuvaikeuksia. Postipankin pankkitoimihenkilöt aikovat aloittaa sarjan työtaistelutoimia, joilla pyritään vaikuttamaan pankin Tampereella sijaitsevan maksupalvelukeskuksen lakkauttamispäätökseen.

Mikäli Suomen pankkitoimihenkilöliitto hyväksyy postipankkilaisten ehdottaman toimenpideohjelman, se aiheuttaa Postipankista Leoniaksi nimensä muuttaneen pankin asiakkaille maksuvaikeuksia. Pankin henkilöstö ei aio hyväksyä suunniteltua noin 450 työpaikkaa vievää saneerausta ainakaan niin laajana ja niin nopeasti kuin on aiottu. Työnantajaa vaaditaan pysäyttämään meneillään olevat yt-menettelyt kunnes yhteisten neuvottelujen menettelytavoista on sovittu.

Postipankin toimihenkilöt ry:n hallitus päätti tiistaina viisivaiheisesta toimenpideohjelmasta, joka toteutetaan, mikäli työnantajan suhtautuminen ei tyydytä henkilöstöä.
-Postipankin toimihenkilöt ry esittää toimintaohjelmansa hyväksymistä keskiviikkona Suomen pankkitoimihenkilöliiton hallituksessa, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Rantanen. Mahdollisessa lakkovaroituksessa edellytetään mm. työaikalain noudattamista kirjaimellisesti.

Leonian maksuvälineet toimisivat huonosti

Suunnitelmien mukaan Pankkitoimihenkilöliitto aloittaa neuvottelut Liikealan ammattiliiton kanssa maksukorttihäiriöiden aikaansaamiseksi kauppojen kassoilla Leonian pankkikorttien käytössä. Myöhemmässä vaiheessa kyseeseen voi tulla pankkitoimihenkilöiden maksuliikennesaarto, joka voi saada myös maksuvälinesaarron piirteitä.
-Tällöin muissa pankeissa ei hyväksyttäisi Leonian maksuvälineitä, kuten pankkivekseleitä, Rantanen sanoo.
-Pyrimme kuitenkin toteuttamaan työtaistelutoimet siten, että ne kohdistuvat työnantajaan, eikä tavallisiin pankin asiakkaisiin. Seuraavaksi pankkiväki aikoo saada palkansaajakeskusjärjestöt mukaan tukitoimiin. Rantasen mukaan STTK:n valtuustossa asiaa on jo käsitelty, ja SAK:n hallituksessakin se mahdollisesti tulee esille viikonloppuna. Mahdolliset työtaistelutoimet alkaisivat aikaisintaan ensi viikolla. Asiaa käsitellään viikonloppuna myös Pankkitoimihenkilöliiton edustajakokouksessa Aulangolla.

Toimia vaaditaan myös hallituksen johdolta

Postipankin toimihenkilöt toimittivat tänään valtion omistaman Leonia-pankin omistajatahoille eli pääministeri Paavo Lipposelle (sd.), valtiovarainministeri Sauli Niinistölle (kok.) ja Leonia-pankin hallintoneuvoston puheenjohtajalle Anssi Rauramolle asiasta avoimen kirjeen. Hallituksen katsotaan pankin omistajana toimivan ristiriitaisesti hallitusohjelman työttömyyden vähentämistavoitteen suhteen. Saneerausta arvostellaan etenkin siksi, että pankin tulos on selvästi parantunut kansainvälisestikin hyvälle tasolle.
-Tulosparannusta haetaan selvästi henkilökunnan selkänahasta, vaikka työssä jaksaminen on ollut ongelma tähänkin saakka, sanoo Postipankin toimihenkilöliiton puheenjohtaja Jarmo Rantanen.

Henkilöstön mukaan maksupalvelukeskuksen toiminnan siirto Helsinkiin on myös käytännön teknisenä toteutuksena typerä. Leonia ilmoitti viime viikolla Tampereen maksupalvelukeskuksen lopettamisesta ja toiminnan keskittämisestä Helsinkiin vuosien 1998 ja 1999 aikana. Keskuksen lopettamisen on arvioitu vievän noin 450 työpaikkaa. Postipankin pankkitoimihenkilöt Tampereen ja Helsingin maksupalvelukeskuksissa olivat viime viikolla kahden päivän lakossa vastalauseena yhtiössä tehtäville muutoksille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.