Postcrossing – postia tuntemattomilta kotiovellesi

Yli 150 000 jäsentä, 211 maata, 111 postikorttia joka tunti. Haluaisitko sinä saada postia tuntemattomilta?

"Lähetä postikortti – saat kortin satunnaiselta ihmiseltä jostain päin maailmaa" on Postcrossingin idea lyhyesti muotoiltuna. Idean isänä toimi Paulo Magalhães, joka nautti suuresti postin, eritoten korttien saamisesta. Vuonna 2005 avattu nettisivu laajeni pian tuhansien käyttäjien verkostoksi, jonka lähettämiä kortteja saapuu vastaanottajille kolmesta neljään kappaletta jokainen minuutti. Projektin kortit ovat yhteensä matkanneet jo 480 000 kierrosta maailman ympäri.

Projektissa rekisteröidytään nettisivulle, ja kortin saa jokaista lähettämäänsä korttia vastaan. Korttiin tulee kirjoittaa sivustolta saatu tunnusnumero, jonka postin vastaanottaja rekisteröi sivuille saadakseen kortin itselleen jostain päin maailmaa. Postia voi saada samalta ihmiseltä vain kerran, ja itsestään voi myös antaa erilaisia tietoja: määritellä esimerkiksi sen, millaisia kortteja haluaa saada.

Vastaanottaja on tavallinen tyyppi

Porvoolainen Katri Kankare, 20, kuuli Postcrossingista kaveriltaan.

– En eka oikein uskonut, musta tuntu että se on ihan huijausta, mut kyllä se toimikin! Kankare kuvaa iloista yllätystä.

Kuva: Katri Kankare

Kankareella on kymmenen "crossaavaa" ystävää, ja kiinnostuneita on vielä useampia. Hänen mukaansa harrastuksen aloittaminen oli helppoa, ja profiilin luomisen jälkeen pääsi heti tositoimiin – siis kortteja kirjoittelemaan.

– Eka oli kyllä vähän hankalaa keksiä, mitä siihen korttiin kirjottais. Ajatteli, että toi on jotenkin tosi vakavaa. Oikeasti sen kortin vastaanottaa vaan joku ihan tavallinen tyyppi, joten sille voi kertoa mitä vaan.

Kuva: Katri Kankare

Kortteja Kankareelle saapuu eniten Saksasta ja USA:sta. Lisäksi hän on saanut terveisiä muun muassa Uudesta-Seelannista, Brasiliasta, Japanista, Chilestä, Venäjältä, Taiwanista ja Israelista. Hän itse on lähettänyt kortteja paljon samoihin maihin, joista niitä on saapunut.

– Kivasti eksoottisia on ollut Marokko, Peru, Filippiinit, Malesia, Liettua ja kerran jopa ihan Suomeen. Ensimmäisen korttini lähetin Espanjaan ja viimeisimmän Kiinaan! Haluisin lähettää kortin Norjaan, Meksikoon tai sattumalta tutulle ihmiselle, Kankare kertoo.

Kuva: Katri Kankare

Suosikkipostimerkkiä Kankare ei osaa valita, sen verran hienoja merkkejä on postissa saapunut. Postikorteissa suosikin paikasta kilvoittelevat USA:sta saapunut kortti, jossa on kuva 1940-luvun mielenosoituksesta kadulla, taiwanilaisen pojan ottama valokuva, josta hän teki postikortin tai Alankomaista tullut tynnyrikortti.

Ummet ja lammet ihastuksesta

Yleensä kortin lähettäjä kertoo yksinkertaisia asioita, kuten mitä on sinä päivänä tehnyt, tai kuka on. Myös samanlainen musiikkimaku voi herättää keskustelua.

– Paras oli varmaan kun eräs henkilö New Yorkista kertoi syitä, miksi todellakaan sinne ei kannata lähteä; "It's all about dirt, noise, ugly people and huge distances." Toinen suosikeistani on kortti Kanadasta, joka loppuu näin "I wonder who you are and what you are like. Remember all clouds have silver linings in every country. You are loved. I promise you that", Kankare kertoo.

Kuva: Katri Kankare

Aluksi Kankare itsekin kirjoitteli kortteihin helppoja asioita, mutta nyttemmin hän on alkanut tarinoida enemmän.

– Saatan kertoa esimerkiksi sen hetken säästä, tai mitä odotan ihan todella paljon. Jos olen ihastunut, niin voin kertoa siitä siihen korttiin ummet lammet, ja luultavasti vastaanottajan saa hymyilemään!

Anna mennä, loruile!

Kankaretta ei hermostuta, että täysin tuntematon ihminen Internetissä saa hänen osoitteensa selville.

– Sitä ei voi vaan klikata ja saada selville. Pitää "luvata" lähettää kortti, jotta saa jonkun osoitteen. Jos joku Kiinasta saa mun osoitteen, niin ei siinä mitään, tervetuloa visiitille, hän toteaa.

Postcrossing -tuttavuuksien lyhytaikaisuus ei Kankaretta harmita.

Kuva: Katri Kankare

– On kiva tietää satunnaisista ihmisistä satunnaisia asioita ja jättää se vain siihen. Olen kyllä yhden kirjekaverin sieltä saanut ja nyt kolmatta vuotta kirjoitellaan kuukausittain, hän sanoo.

Harrastuksesta Kankare saa mielihyvää, tyhjän rahapussin ja mielikuvituksen kehittämistä.

– Mielikuvitus kehittyy, kun eihän kukaan ole sanonut että sun täytyy olla rehellinen siinä tekstissä? Postcrossingissa yksi parhaista puolista on se, että voit loruilla mitä vaan kivaa eikä kukaan koskaan saa tietää olitko tosissasi, hän sanoo.

Kankare muistuttaa, että ykkösluokan postimerkillä kortti kulkee minne tahansa maailmaan. Seuraavaksi hän lähteekin rustaamaan uutta korttia – tällä kertaa Kiinaan.


Teksti: MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähteet: http://www.postcrossing.com/, Wikipedia

Kuvat: Katri Kankare

Lue myös:

    Uusimmat