Mainos

Positiiviset talousluvut hämmentävät – Sixten Korkman, uskaltaako tässä nyt ostaa autoa tai asuntoa?

Pitkän linjan talousguru, emeritusprofessori Sixten Korkman Aalto yliopistosta sanoo, ettei kuluttajien kannata täysin uskoa finanssikonserni Nordean synkistelyjä, joiden mukaan "Suomi on toivoton tapaus". Lisäksi Korkman neuvoo, ettei talousennusteita kannata ottaa liian tosissaan.

Tilastokeskus kertoi tänään Suomen bruttokansantuotteen nousseen vuosien tauon jälkeen plussalle: kasvua puoli prosenttia. Niin ikään Nordea julkaisi tänään talousennusteen, jonka mukaan kasvu on hyvin pientä, ja lisäksi Suomi on toivoton tapaus, jolla menee aina vain huonommin, jos yhteiskuntasopimuksesta vetäydytään. Korkman on samaa mieltä siitä, ettei näin pienen kasvun takia kenenkään kannata vielä hurrata.

– Mutta ei Suomi mikään toivoton tapauskaan ole, koska pitkässä juoksussa sellaiset maat pärjäävät, joilla perusasiat ovat kunnossa. Eli ei ole korruptiota, koulujärjestelmä toimii ja on luotettava hallinto. Nämä asiat Suomessa ovat kunnossa.  Meillä on pitkä huono kausi takana ja se liittyy maailmantalouden muutoksiin. Ei ihme, että Suomen talous on heikoilla, mutta kyllä siitä ajan mittaan noustaan.

Korkman sanoo jakavansa Nordean huolen siitä, että yhteiskuntasopimuksesta vetäytyminen tarkoittaisi huonoja uutisia Suomen taloudelle.

– En väitä, että kilpailukykysopimus itsessään saisi Suomen nousuun, mutta jos se kaatuu, se lykkää taantumasta toipumista ja johtaa epävarmuuteen työmarkkinoilla. Sen takia jotkut investoinnit jäävät tekemättä ja talouskehitys on entistä huonompi.

Sixten Korkman, mitä kuluttajan pitäisi ajatella, kun toisaalta talous on kääntynyt pitkästä aikaa nousuun ja kuitenkin Nordea sanoo Suomen olevan toivoton tapaus? Uskaltaako tässä nyt esimerkiksi ostaa asuntoa tai autoa?

– Me tiedämme, että kaikki talousennusteet, joita media mielellään raportoi, ovat erinomaisen epäluotettavia. Tavallinen kuluttaja voi kuitenkin luottaa siihen, että korkotaso pysyy matalana vielä monta vuotta. Kuluttajan pitää kuitenkin miettiä mikä on hänen riskinsä menettää työpaikkansa ja sitä myöten vakaat tulonsa. Se on se arvio, joka jokaisen on tehtävä itse.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.