Porvoon kirkkopalon tuomio koveni hovissa

Kirkon sytyttänyt mies sai jo elokuussa tuomion käräjäoikeudelta. Hovioikeuteen tuomiosta valitti johtava kihlakunnansyyttäjä.

Porvoon tuomiokirkon sytyttäjän tuomio on koventunut kaksinkertaiseksi Helsingin hovioikeudessa. Hovioikeus tuomitsi tänään 19-vuotiaan miehen kuudeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan törkeästä tuhotyöstä.

Miehen kaksi rikostoveria saivat reilun 360 euron sakot pelastusrikkomuksesta. Porvoon käräjäoikeus oli jättänyt heidät tuomitsematta rangaistukseen jutun saaman suuren julkisuuden takia. Hovioikeus sen sijaan katsoi, ettei 21-vuotiaaseen mieheen ja 19-vuotiaaseen naiseen kohdistunut kohtuuttoman laajaa tai poikkeuksellista julkisuutta.

19-vuotias mies sai käräjäoikeudessa reilut kolme vuotta vankeutta tuhotyöstä. Hovioikeus puolestaan piti rikosta törkeänä, koska tulipalosta aiheutui vakavaa vaaraa suurelle joukolle kirkon lähellä asuvia ihmisiä. Palavia ja kyteviä paanunpaloja sateli yli kahden kilometrin päähän kirkonmäeltä. Noin 150 ihmistä oli vakavassa vaarassa.

Valituslupa hakuun KKO:sta

Porvoon tuomiokirkko paloi viime vuonna toukokuisena yönä. Palo syttyi, kun Holm laittoi revittyjä papereita kirkon rännikouruun ja sytytti ne. Holm selitti tekoa humalaisen päähänpistolla, johon yhdistyi kyseenalaistava asenne kristinuskoon.

Kirkko paloi niin pahoin, että sen korjaustöiden hinta nousee huikeaan 4,5 miljoonaan euroon. Tuomittu korosti, ettei hänen teollaan ollut poliittisia tai ideologisia vaikuttimia.

Holmin asianajaja Jouko Pelkonen sanoo, että he aikovat hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Pelkonen tapasi Jokelan vankilassa istuvan 19-vuotiaan tänään.

- Totta kai hän on erittäin pettynyt ja varmaan hyvin järkyttynytkin henkilökohtaisesti tästä. Käräjäoikeus antoi tuomion, joka on hyvin seikkaperäisesti perusteltu. Ollaan jo päädytty ankaraan tuomioon, jonka toinen oikeusaste kaksinkertaistaa. Onhan se aika kurja tilanne, Pelkonen sanoo.

Hänen mukaansa valituslupaa haetaan kahdella perusteella.

- Toinen on se, onko kysymys tuhotyöstä vai törkeästä tuhotyöstä, ja siihen liittyvät tahallisuuskysymykset. Katson, että korkeimmalta oikeudelta pitää pyytää lupaa, että he harkitsevat tätä rangaistusta, koska se on näin kova.

Syyttäjä tyytyväinen

Hovioikeudessa 19-vuotias tuomittu vaati, että hänen vankeustuomiotaan lyhennettäisiin tai muutettaisiin ehdolliseksi. Syyttäjä Petri Vaaja halusi polttajalle törkeästä tuhotyöstä vähintään seitsemän vuotta vankeutta. Lisäksi Vaaja halusi kaksi muuta nuorta tilille törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä.

Syyttäjä Vaaja sanoo olevansa tuomioon joka suhteessa tyytyväinen.

- Päätös on tärkeä. Jos asetetaan soveltamiskynnys liian korkealle ja edellytetään suurin piirtein, että ydinvoimala räjähtää, niin silloin voitaisiin poistaa kokonaan pykälä rikoslaista, Vaaja sanoo viitaten törkeän tuhotyön tunnusmerkistöön.

Vaaja on tyytyväinen myös siihen, että kaksi muuta nuorta tuomittiin sakkoihin.

- Hovioikeuden tuomio on kaikessa suhteessa oikein, hyvin ja kattavasti perusteltu.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat