Mainos

Porvoon käräjäoikeus palaa Ruandasta

Porvoon käräjäoikeuden Afrikan-matka päättyy tänään. Oikeus palaa Suomeen Ruandasta, jossa se on istunut kuukauden ajan.

Ruandan-matkan aikana oikeus kuuli todistajia jutussa, jossa Porvoossa asuvaa ruandalaismiestä syytetään osuudesta kansanmurhaan vuonna 1994. Mies on kiistänyt syytteet.

Oikeudenkäynti jatkuu Suomessa runsaan viikon kuluttua. Jutun on määrä jatkua Suomessa vuoden loppupuolelle.

Ruandan kansanmurhasta tuomittu jo yli miljoona

Ruanda on saamassa pian päätökseen yhden maailman suurimmista oikeusprosesseista. Kansanmurhaa käsitelleiden kylätuomioistuinten työ on tarkoitus lopettaa joulukuussa, ja tähän mennessä niissä on saanut tuomion jo yli miljoona ihmistä.

Gacaca-kylätuomioistuimissa tuomarit on valittu kyläläisistä äänestämällä. Syyllisten tulee tunnustaa tuomioistuimissa tekonsa ja pyytää niitä anteeksi. Kylätuomioistuinten pääsihteerin Domatilla Mukantaganzwan mukaan tunnustusten avulla jopa sadattuhannet ruandalaiset ovat saaneet selvyyden omaistensa kohtalosta.

Gacaca oli Ruandassa aiemmin käytössä pienempien kiistojen kuten maanomistuksen ja perheriitojen ratkaisussa. Se uudistettiin kansanmurhaa varten tämän vuosikymmenen alussa, koska tavalliselta oikeuslaitokselta olisi arvioiden mukaan kulunut 200 vuotta kaikkien tapausten selvittämiseen.

Varsinkin ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet kylätuomioistuimia. Järjestöjen mukaan niissä on syytetty ihmisiä vain koston vuoksi ja tuomioistuimille on tehty vääriä ilmiantoja.

Kansanmurhassa vuonna 1994 kuoli ainakin 800 000 ihmistä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.