Mainos

Porvaripuolueet yrittävät kammeta Perssonin vallasta

Ruotsin vaalitaistelun viimeisenä päivänä maan puoluejohtajat ovat vedonneet vielä kerran kannattajiinsa ja yrittäneetvoittaa kahden vaiheilla häilyviä äänestäjiä omiin leireihinsä.

Verokysymykset, hyvinvointiyhteiskunnan palvelut sekä istuvan sosiaalidemokraattisen pääministerin Göran Perssonin kampeaminen alas valtaistuimeltaan olivat päivän kuumia aiheita.

Maltillisen kokoomuksen johtaja Bo Lundgren hekumoi Malmössä pitämässään puheessa jo vaalien jälkeisellä tulevaisuudella: -Ajatelkaa miten ihanaa! Maanantaiaamuna minä istun alas yhdessä Alfin (Svensson), Larsin (Leijonborg) ja Maudin (Olofsson) kanssa ja me keskustelemme ensimmäistä kertaa Ruotsin historiassa siitä, kuinka paljon veroja tulisi alentaa. Ajatelkaapa mikä ero nykyiseen sosiaalidemokraattiseen hallitukseen, Lundgren hehkutti.

Tukholmassa puhunut keskustan johtaja Maud Olofsson puolestaan arveli Perssonin jo pelkäävän valtansa menetystä: -Göran Persson on peloissaan ja sen huomaa. Göran, valta ei saisi koskaan nousta sillä tavalla päähän, että alkaisit uskoa, etteikö kukaan toinen voisi tulla tilallesi. Meitä odottaa täällä jo monia jonossa, neuvoi Olofsson istuvaa pääministeriä.

Vaalien suurimmaksi voittajaksi povailtu kansanpuolueen Lars Leijonborg puolestaan oli varma siitä, että pääministeri vaihtuu. Virkaan olisi jo sopiva ehdokaskin tarjolla, sillä Leijonborgin puolueväki esitteli hänet Tukholmassa "tulevana pääministerinä" saaden raivoisat aplodit. -Parhaimmillaankin Göran Persson on ollut vain hallintojohtaja. Nyt hän haluaa uusia mandaattinsa yhteiskunnan hallintojohtajana, vaikka hänellä ei ole tarjota ratkaisuja sen ongelmiin, Leijonborg muistutti.

Kansanpuolueen johtaja korosti myös, ettei hänen puolueensa ole rasistinen tai muukalaisvihamielinen, niin kuin vasemmisto on väittänyt: -Jos joku rasisti aikoo äänestää kansanpuoluetta, hänellä täytyy olla vikaa päässään, Leijonborg tykitti.

Göteborgissa puhunut kristillisdemokraattien johtaja Alf Svensson painotti perheen keskeistä asemaa. -Me voimme puhua kunnes äänemme on käheä ja kasvomme punottavat, mutta se on turhaa, jos emme uskalla panostaa lapsiin, messusi Svensson.

"Kihertelevät porvarit"

Istuva pääministeri Göran Persson jatkoi viimeiseen asti hallituksensa veropolitiikan puolustamista. Åhlensin tavaratalon edessä Tukholmassa puhunut Persson lupasi sanoa ei "jokaiselle kruunulle, jonka porvarit antavat hyvätuloisille". Hyvinvointi on pääministerin mukaan veronalennuksia tärkeämpää.

Persson kritisoi myös voimakkaasti porvaripuolueiden esiintymistä eilisessä televisioväittelyssä: -He kihertelivät kuin tämä olisi joku seurapeli, jossa Mustaa Pekkaa kierrätetään toiselta toiselle. Jos tämä vaihtoehto toteutuu, maa on kriisissä, Persson puuskahti.

Vasemmistopuolueen Gudrun Schyman muistutti puheessaan myös, että äänestäjien tulee miettiä, kuka hyötyy mistäkin ja mitä se maksaa.

Porvaripuolueiden veronalennuslupaukset närästivät Schymaniakin, joka muistutti, että yksityistäminen ei ole avain onneen: -Onko se parantanut yhteiskuntaa? Ei. Onko se tullut halvemmaksi? Ei. Ehkäpä voitaisiin tehdä enemmän vähemmällä rahalla, Schyman sanoi Tukholmassa.

Vihreiden Maria Wetterstrand muistutti Göteborgissa, että kerran pilattua ympäristöä ei rahalla enää takaisin osteta. -Ympäristötuhot eivät nekään ole halpoja. Pelkästään Saksassa tulvat tulivat maksamaan 200 miljardia kruunua. Ja ne tulvat johtuivat fossiilisten aineiden aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä, Wetterstrand tiesi.

Tämänpäiväisten mielipidetiedustelujen mukaan Ruotsin vasemmistopuolueiden -sosiaalidemokraattien ja vasemmistopuolueen - kannatus oli noussut hivenen korkeammaksi kuin porvaripuolueiden. Vaaleista povataan kuitenkin äärimmäisen tasaisia.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.