Mainos

Porvaripuolueet nousussa Norjassa

Norjassa maanantaina pidettävissä suurkäräjävaaleissa povataan enemmistöä porvaripuolueille. Työväenpuolue taas menettää kannatustaan.

Norjan porvarilliset puolueet ovat myötätuulessa maanantaina pidettävien suurkäräjävaalien alla. Kolme tänään julkistettua erillistä mielipidemittausta antaa enemmistön oikeistopuolue Höyrelle, kristillisille ja oikeistopopulistiselle Edistyspuolueelle.

Tuoreiden kyselyjen tulokset ovat vähemmän mairittelevaa luettavaa hallituksessa olevalle työväenpuolueelle. Vaikka puolue onkin kaikissa mittauksissa Norjan suurin puolue, jää tulos kauas aiempien vaalien kannatuksesta. Yhden kyselyn mukaan työväenpuolue joutuu lisäksi jakamaan ykköspaikan Höyren kanssa.

-Norja ei ole enää entisensä. Me elämme uudenlaisessa yhteiskunnassa, jossa äänestäjäjoukot liikkuvat kaikkiin suuntiin. Tämän kanssa meidän on elettävä, mutta yritettävä samalla saada aikaan vakaampia oloja, kommentoi pääministeri Jens Stoltenberg tilannetta Dagbladet-lehdelle.

Tutkimuslaitos MMI:n kyselyn mukaan työväenpuolueen kannatus on runsaat 26 prosenttia, mikä supistaisi puolueen paikkamäärän suurkäräjillä nykyisestä 65:stä 47:ään. Höyre lisäisi paikkojaan 16:lla ja saisi parlamenttiin 39 kansanedustajaa.

Porvarilliset puolueet Höyre, kristilliset ja Edistyspuolue saisivat kyselyn valossa 84 paikkaa eli enemmistön maan 165-paikkaiseen parlamenttiin. Työväenpuolue ja sen tukipuolueet, Sosialistinen vasemmistopuolue ja keskustapuolue, menettäisivät puolestaan nykyisen enemmistönsä ja yltäisivät vain 79 paikkaan.

AC Nielsen -tutkimuslaitoksen kysely puolestaan antaa porvaripuolueiden kolmikolle 50 prosenttia äänistä ja 87 edustajapaikkaa, kun taas Norjan Gallup povaa puolueille 83 edustajan enemmistöä. Kumpikaan mittaus ei lupaa hallitukselle ja sen tukipuolueille yli 80 paikan edustusta uudessa parlamentissa.

Kaikki kolme kyselyä osoittavat myös, että puhdas keskustalainen vaihtoehto eli kristillisten, keskustapuolueen ja liberaalisen Venstren hallituskoalitio ei ole äänestäjien suosiossa. Kolmikko saisi kyselystä riippuen joko 31, 36 tai 27 paikkaa suurkäräjille. Viime vaaleissa keskustalaiset puolueet muodostivat hallituksen 42 kansanedustajan tuen turvin.

(MTV3-STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.