Mainos

Portugalin uudelle hallitukselle luvassa vastatuulta

Santana Lopes on vakuuttanut vähentävänsä oikuttelua ja jatkavansa edellisen pääministerin linjoilla.

Viikkojen epätietoisuuden jälkeen Portugalin oikeistohallituksen kohtalo on vihdoin selvillä. Hallituksen johtoon astuu julkisuudessa viihtyvä populistipoliitikko Pedro Santana Lopes. Uuden pääministerin suosio on alamaissa jo ennen virkaan astumista.

Hallituksen kohtaloa on jännitetty sen jälkeen, kun pääministeri Jose Manuel Durao Barrosolle kävi kutsu EU-komission johtoon. Maan sosialistipresidentti Jorge Sampaio päätti eilen, ettei uusia vaaleja järjestetä.

Santana Lopes vakuutti Sampaiolle vähentävänsä oikuttelua ja jatkavansa edellisen pääministerin linjoilla.

Vaikeana työtoverina tunnetulla Santana Lopesilla on edessään mutkikkaat hallitusneuvottelut. Konservatiivisen sosiaalidemokraattipuolueen suosio on ennätysalhaalla ja moni puolueen omista avainministereistä on kieltäytynyt yhteistyöstä uuden pääministerin kanssa. Ministerisalkut jaettaneenkin pienen ystäväpiirin kesken.

Uudessa hallituksessa ei nähdä ainakaan nykyistä valtiovarainministeriä Manuela Ferreira Leiteä ja ulkoministeri Teresa Gouveiaa.

Toimiessaan viime vuodet Lissabonin kaupunginjohtajana Pedro Santana Lopes onnistui lähinnä kartuttamaan mainettaan parrasvaloissa viihtyvänä pelurina. Mies on marssittanut julkisuuteen kolme entistä vaimoaan sekä tyttöystäviään ja kiivennyt esiintymislavoille ravintoloiden avajaisissa. Suurin elkein aloitetut rakennushankkeet ovat jääneet kesken.

Jalkapallon, median ja politiikan aloilla kahmittu valta on innoittanut vastustajia kutsumaan Santana Lopesia Portugalin vastineeksi Silvio Berlusconille. Kannattajien mielestä uuden pääministerin peittelemätön kunnianhimo ja oikuttelu ovat kauan odotettu piristysruiske ummehtuneelle poliittiselle eliitille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.